Skellig Michael

Neuobičajeno geološko bogatstvo dragulj je Irskog krajolika i baštine.

Veliki Skellig jedan je od dva najveća strma kamena otoka u Atlantiku.

Skellig Michael, koji se sastoji od dobro očuvanog samostana i udaljene kolibe na stijenama u Atlantiku, je spektakularno smješten od svih ranosrednjovjekovnih irskih samostana. Izolacija otoka je pomogla sačuvati i zaštititi monaške ostatke, što omogućuje posjetiteljima da se dive izvanrednim postignućima srednjovjekovnih redovnika.

Skellig Michael kombinacija je kulturne i prirodne povijesti, koja prožima otok s jakim osjećajem za ljepotu i duhovnost.

Kad su se iscrtavala mjesta na popisu svjetske baštine UNESCO-a., 1996. godine Skellig Michael se opisuje kao jedinstveni primjer ranog vjerskog naselja koja ilustrira ekstreme kršćanskog redovništva.

Tajnovita povijest

Povijest Skellig Michaela je jako zanimljiva, s obzirom na to da ima iznenađujuće dobro očuvano kršćansko monaško naselje, sa samostanom koje datira još i 6. stoljeća. Oko 600 godina, ovaj otok je bio mjesto samoće i utočište za oko 12 redovnika, plus Opat, koji su živjeli u kamenoj košnici. Vrlo spartanski uvjeti samostana, koji se mogu vidjeti još danas, ilustriraju asketski način života koji su prakticirali rani irski kršćani. U 16. stoljeću, otok je postao hodočasničko mjesto, koje do dan danas nikada nije imao trajne stanovnike. U 20. stoljeću osnovan je turistički biro, koji je ograničio broj posjetitelja na otoku, jer se boje da će se uništiti kamene stube koje vode do samostana.

skelling michael _ 3
 

Samostan

Samostan se sastoji od dvije prekrasne sinagoge, zidne crkve, šest stranica (od kojih je jedna u ruševnom stanju), ostaci košnice, cisterna, groblje, križevi i križne ploče. Samostan također uključuje i dvije velike terase, koje nose naziv Gornji i Donji vrtovi redovnika. Manji vrt ima ostatke dvije najranije strukture koje su izrađene na otoku. Sadašnji ulaz u Gornji vrt redovnika nije originalni te se smatra da je izgrađen početkom 19. stoljeća. Vrt pruža odgovarajuću površinu za uzgoj povrća; okrenut je prema jugu i dobro je zaštićen.

skelling michael _ 7
 

Uzgoj ptica

Skellig Michael je također međunarodno poznato mjesto za uzgoj morskih ptica. Smatra se da uzgoj ptica datira već iz 18. stoljeća, iako novija istraživanja pokazuju da je uzgoj započeo tek početkom 19.stoljeća. Sa svojim strmim stjenovitim obroncima i stijenama, otok pruža gnjezdišta za razne morske ptice, kao što su to Mala njorka, Atlantski tupik, Mali zovoj, Bluna, Strakoš, Galebovi Kittiwake i Fulmarus..

Skellig Michael Puffin Project - Copyright ZSL_ Steve Mowat (2)
 

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter
 

Facebook Like Button