Znate li gdje se nalazi najviše stablo na svijetu, što raste u mističnoj šumi, a koje je drvo s najvećom krošnjom

Koje je stablo najviše, a koje najniže, kako se zove drvo s najvećom krošnjom i najvećom težinom na svijetu?
Većina ljudi kada govori o drveću poznaje informaciju da su drveća jako važna za produkciju kisika u svijetu koji je od životne važnosti za čovjeka.

Drveća imaju mnogobrojne funkcije. Osim što su domovi bojnim životinjskim vrstama, drvo se kao sirovina koristi u industriji, kao ogrjev, ali i za izradu raznih predmeta poput namještaja i građevinskih konstrukcija u arhitekturi.

Mnogi instrumenti napravljeni su upravo od drveta, igračke, umjetnine ili osnovne kućne potrepštine poput čačkalica i pribora za jelo.

OVDJE pogledajte kako izgleda misteriozno čudo u Poljskoj nakrivljena šuma

Postoje razne vrste drveća no u narednom tekstu saznajte nešto više informacija o najneobičnijem drveću, saznajte gdje se nalazi te zbog čega su upravo ona baš tako posebna.

Samanea kisno drvo

Kišno drvo

Kišno drvo možete još pronaći pod nazivom tropska kiša ili Samanea saman. Ovo drvo raste u sjevernim dijelovima Južne Amerike, ali ju već sada možemo pronaći i na nekim tropskim područjima.

Ono što ga čini posebnim to je njegova krošnja koja dolazi u obliku krune. Prema nekim zadnjim podacima smatra se da je ovo najširi živući primjerak na svijetu što se tiče krošnje, a promjer iznosi više od 60-ak metara.

Zove se kišno drvo iz razloga jer se lišće skuplja po noći kako bi potrebna kiša i vlaga u vrijeme kišnih dana mogle normalno doći od krošnje do korijena odnosno tla.

arktička vrba

Salix artica ili Arktička vrba

Ako čujete naziv najsjevernija biljka ili najniža biljka na svijetu, trebate znati da je riječ o Salix artici. Mogli bismo reći da je to zapravo maleni grm ili žbun koji raste do 15 cm u visinu, a stanište joj je na arktičkom području kojem je doslovno prilagođena.

misteriozna šuma rusije plesući borovi

Neobični borovi u Rusiji

Jedna od vrlo zanimljivih vrsta borova nalazi se u regiji Kaliningradu u Rusiji. Ovo mjesto specifično je iz razloga jer se tamo nalazi posebna vrsta borova za koju se i dan danas ne može točno objasniti zbog čega dolazi do „plesnih pojava“ kod baš ovih borova, a neke od teorija su geomagnetske, biološke, ali i mistične prirode.

Lokalno stanovništvo ovaj dio gdje se nalaze borovi nazuvaju i „Plesna šuma Rusije“ upravo iz razloga jer stabla „plešu“. Borovi koji ovdje rastu uvijaju se na čudan način, savijaju u svim smjerovima, a tvore kolute koji podsjećaju da stabla plešu.

divovka sekvoja

Divovska sekvoja

Za ovo drvo možemo reći da je zaista posebno, a glavna karakteristika koja ga odvaja od ostalih stabala je njegov znameniti volumen. Procjenjuje se da je drvo ovo biljke staro od 2300 godina do 2700 godina.

Slobodno možemo reći da je ovo najveće drvo na svijetu što se tiče volumena. Nacionalni par Sequoia nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama. Što se tiče divovske sekvoje ona se tako ne naziva bez razloga. Ovo drvo može narasti više od 80, njegov volumen iznosi oko 1480 kubičnih metara, a teži i do 6 tisuća tona.

Banyan sveto drve indije

Drvo Banyan

Kako je ime ovog drveta dobilo ime ima mnoge teorije no smatra se da najtočnije porijeklo imena dolazi od trgovaca u Indiji koji su ispod drveta prodavali svoju robu. Vrlo često u literaturi možete pronaći opis da je Banyan drvo s najvećom krošnjom, a naziva se nacionalnim drvom Indije.

Ovo stablo specifično je po svojoj velikoj krošnji i zračnom korjenastom dijelu koje visi od grana pa sve do tla. Ukoliko se odlučite za laganu šetnju oko stabla kako biste ga vidjeli sa „svih strana“ bit će vam potrebno više od desetak minuta, a najveće stablo koje pripada Banyanu nalazi se u Calcutti (Indija).

najvise drvo na svijetu Hyperion

Redwood

Sjedinjene Američke Države opet imaju svog pobjednika, a nalazi se u Nacionalnom parku Redwood. To je stablo koje nosi naziv „Hyperion“, a smatra je najvišim na svijetu. Njegova visina iznosi više od 115 metara. Ako pričamo o Hrvatskoj u Gorskom Kotaru nalazi se najviše stablo, a to je obična jela čija visina ide i preko 42 metara.

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button