Prirodni saveznici u vrtu

Pronađite prirodne saveznike u svom vrtu.

Vjerujemo da često u svom vrtu pronađete male kukce ili životinje te niste sigurni da li oni pridonose vašim biljkama ili ih samo uništavaju. Morate znati da su to nekada i prirodni saveznici, koji mogu biti ili male životinje ili mikroskopski nametnici.
Sigurno ste se našli u situaciji da ste pronašli rupe na lišću i smatrali ste da je to mogao učiniti kukac kojeg ni ne prepoznajete te iako ne znate njegovu funkciju, pretpostavili ste odmah da bi samo on mogao tako nešto napraviti.

No, nemojte se zavarati. Ponekad su upravo takvi nametnici sastavni dio vrta, i mogu vam pomoći u održavanju Vašeg bogatstva.

Stoga, kako bi vam pomogli, pružit ćemo vam par savjeta kako bi ste mogli prilagoditi vrt prirodnim saveznicima i poboljšati ga u samo par koraka.

Prvi korak – Hibridi
Potrudite se da u vrtu imate što više prirodnog cvijeća, a što manje hibrida, jer su upravo hibridi sterilni i neće proizvoditi pelud ili nektar, pomoću kojeg će se kukci hraniti i stalno vraćati u vaš vrt. Uzgajajte biljke poput kopra ili bazge.

Drugi korak – cvijeće za korisne kukce
Neka vaš vrt ima jedan od ovih cvjetova koji će privući kukce koji će vama biti od koristi. Neki od cvjetova su:

Korijander
Jednogodišnja začinska biljka, koja liči na peršin, voli veći izvor sunca kako bi bolje rastao, ali ne voli puno vlage. Njegov cvat ima malene bijele cvjetove koji su idealni za sijanje.

Komorač
Još jedna aromatična otporna trajnica i začinska biljka, sa svojim cvjetovima privlači korisne kukce.

Pospančica
Ova prekrasna biljka žutih, narančastih i bež cvjetova prigodna je za direktno sijanje, te najviše uspijeva tamo gdje se ne zadržava voda a ima direktan izvor sunčevih zraka.

Zimzelena ognjica
Još jedna otporna trajnica obožava sunčev položaj i s dostupnim peludom i nektarom, vrlo je korisna u vrtu za korisne kukce.

Ljekoviti neven
Ova prekrasna biljka sa zlatnožutim cvjetnim glavicama može se sijati direktno te će vašem vrtu donijeti samo prirodne saveznike.

saveznik

Treći korak – Saveznici za suzbijanje nametnika
Ne trebate tjerati kukce iz svog vrta. Upravo vam oni mogu pomoći u suzbijanju nametnika koji vam mogu u trenu uništiti vrt. Ti kukci se hrane štetočinama koji su neprijatelji vašeg vrta. Neki od saveznika su:

Bumbari
Ovaj kaotičan i bučan saveznik jede velike količine biljnih ušiju te vaše biljke štiti od propadanja.

Kovnarice
Saveznik sa svojim oštrim ustima jede grinje, razne male kukce, vrtne moljce i biljne uši.

Zemne bube
Zemne bube su najčešće crne, sjajne boje i izvrsni su grabežljivci za nametnike poput puževa golaća, pipa te jajašca od različitih kukaca.

Mrežokrilci
Ličinke su odlični grabežljivci koji se najviše hrane biljnim ušima, no i drugim nametnicima poput grinja i jajašca moljaca.

Ptice
Pridobijete povjerenje ptičica uz gradnju kućica gdje će moći postaviti svoje gnijezdo, a one će vam to povjerenje vratiti tako da će u vašem vrtu odigrati odličnu ulogu – ulogu pravog prirodnog saveznika u borbi protiv različitih nametnika koji žele uništiti vaš vrt.

Nadamo se da će vam ovi savjeti i koraci pomoći u stvaranju pravih uvjeta za prirodne saveznike te da ćete biti uspješni vrtlar koji će prepoznati sve vrijednosti i mane svih gostiju u vašem vrtu. Stvorite pravu momčad, i vi i saveznici vrta, te učinite svoj vrt najljepšim vrtom na svijetu.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter