Kako pripremiti savršeno janjeće varivo – brzi recept od 450 kcal gotovo za samo 30 minuta

Krepko varivo s janjećim mesom i ukusnim povrćem prava je jesenska i zimska poslastica na našem stolu.
Ovaj ukusan recept za janjeće varivo, inspiriran bogatom tradicijom australske kuhinje, savršen je izbor za ugodan obrok koji grije tijelo i dušu.

U Australiji, gdje je janjetina omiljeni sastojak, ovo varivo spaja rustikalne okuse s mediteranskim štihom, stvarajući pravu čaroliju za stolom. Priprema je jednostavna: marinirajte meso unaprijed, ubacite sve u lonac i pustite da se kuha dok vi uživate u opuštenom danu. Idealno za obiteljski ručak ili večeru uz čašu crnog vina – možda baš onog koje koristite u receptu.

Kada je riječ o nutritivnim vrijednostima, ovo jelo nudi uravnotežen obrok s dozom udobnosti – nije lagano kao salata, ali ni preteško za povremeno uživanje.
Donosimo približan pregled nutritivnih vrijednosti za 4 do 6 porcija (ovisno o porcijama), baziran na standardnim podacima za sastojke.

Nutritivna analiza namirnica u janjećem varivu (po porciji, cca. 300g)

Nutrijent Količina po porciji Zašto je dobro za vas? Savjet/Bilješka
Kalorije 450-550 kcal Osigurava sitost, a da ne pretjera. Oko pola dnevnih potreba za aktivnu osobu. Smanjite vino za pola i spustite na 350 kcal.
Proteini 25-30g Janjeća plećka, bogata je željezom i B-vitaminima, što podržava energiju i zdravlje mišića. Ključna u australskoj kuhinji. Savjet: birajte organsko meso za najbolju kvalitetu.
Maščobe 20-25g Maslinovo ulje i masline donose omega-3 masne kiseline. Uglavnom zdrave. Ako pazite na masti, zamijenite pola ulja s vodom.
Ugljeni hidrati 15-20g Nisko, zahvaljujući povrću i malo brašna. Pelati i tikvice dodaju vlakna za bolju probavu.
Vlakna 4-6g Patlidžan i tikvice pomažu probavi i smanjuju nadutost. -
Vitamini/Minerali Visok udio C, K, Kalij Jača imunitet, posebno u hladnijim mjesecima. C vitamin iz limuna, K iz povrća, kalij iz maslina. Dodajte još tikvica za ekstra dozu vitamina.


Sastojci za janjeće varivo

800g janjeće plećke bez kosti
150g tikvica
150g patlidžana
Sol, papar
3 žlice koncentrata od rajčica
2 žlice brašna
500ml crvenog vina
500ml mesnog temeljca
1 žličica mediternskog začina
300g pelata
100g crnih maslina

Marinada

300g luka
1 limun
3 nasjeckana režnja češnjaka
6 žlica maslinovog ulja

Priprema marinade

Meso operite, narežite na kockice. Luk izrežite na četvrtine i stavite u lonac. Zatim češnjak i narezani limun na ploškicete tri žlice maslinovog ulja pomiješajte. Tako spravljenu marinadu prelijte preko mesa. Sve poklopite i ostavite 2 sata u hladnjaku.

Priprema variva

Za to vrijeme tikvice i patlidžane očistite i narežite na komade u obliku kockica. Preostalo ulje zagrijte u loncu i na njemu prepržite meso koje ste prethodno posolili i popaprili. Zatim na meso dodajte luk i narezano povrće. U sve još dodajte pelate, 2 žlice brašna., mesni temeljac i vino te mediteranski začin. Tako spravljeno varivo kuhajte 30 minuta. Iz marinade izvadite masline i ploškice limuna te i to nakraju dodajte varivu.

Cijeli lonac ima oko 2000-2500 kcal, što ga čini idealnim za dijeljenje. Ako preferirate vegansku ili low-carb verziju, zamijenite janjetinu s lećom ili gljivama, a vino s povrtno juhom – kalorije padaju na oko 300 po porciji, uz očuvan okus. Priprema je brza: marinada traje nekoliko minuta, kuhanje oko 30 minuta (plus 2 sata čekanja, savršeno za odmor ili dobar film). Probajte ovo jelo iz australske tradicije i uživajte u toplom, domaćem okusu!

Dobar tek!

Recept: chef Vanessa Johnson

Facebook Like Button