“K’o žena” izazvala buru s temama koje se s užitkom slušaju

Četiri žene na Korčuli pokrenuvši hrabro radijsku emisiju o ravnopravnosti spolova “K’o žena” izazvale su pravu dalmatinsku buru među građanstvom, ali kao što znamo bura može biti dobra pokretačica misli, riječi i djela koje onda počinju mijenjati i stavove okoline.

Radio Korčula najvitalniji je medij na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu kojeg u izoliranoj sredini već više od 20 godina sluša više desetaka tisuća ljudi.

Četiri izvanredne žene, dvije novinarke, jedna pravnica i jedna ekonomistica – redom Gordana Šuperak, Dora Mikelić, Vinka Lozica i Katarina Slejko, pronalaze aktualne ideje, teme i svoje goste u iznimno poznatoj i slušanoj radijskoj emisiji, a o kojim je vrućim temama riječ saznajte iz ovog intervjua nakon kojeg ćete poželjeti poslušati već prvu sljedeću temu u emisiji “K’o žena” kada se na Korčuli i šire pojačavaju prijemnici u radoznalosti i ushitu onih koji su dugo čekali da se javno i otvoreno progovori o ženama i njihovim problemima.

radio korcula ko zena

W: Kako ste došli na ideju o pokretanje emisije?

Nakon što je Gordana, zaposlenica Radija Korčule, prije 5 godina naišla na javni natječaj za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija Agencije za elektroničke medije, predložila nam je pokretanje nove emisije na radiju u kategoriji poticanja razvoja svijesti za ravnopravnost spolova.

Budući da je navedena tema bila područje našeg interesa, ideju smo prihvatile i pokrenule emisiju „K’o žena“, simboličnog naziva kojeg možemo prevesti kao „Korčulanska žena“, „K(a)o žena“ ili „Koalicija žena“.

W: Koje i kako se ” kontroverzne” teme obrađuju i prikazuju u eteru?

Sve aktualne teme u našem društvu koje se tiču prava žena koje su “kontroverzne”, a ne bi trebale biti, poput prava na pobačaj, Istanbulske konvencije, femicida – zlostavljanja i ubojstava žena, kampanje “Prekinimo šutnju” i razlike u plaćama, teme su koje obrađujemo u našim emisijama.

Koncept emisije je razgovor s jednom ili više gošći koje su stručnjakinje/ci nekog područja vezanog za temu.

Iako je emisija bila prvotno usmjerena na lokalne žene, njihove teme i probleme, ustrajnost u feminističkim stavovima i želja da problematiku približimo i objasnimo široj publici dovodi do gostovanja mnogih poznatih žena, ali i muškaraca, iz svijeta politike, sporta, glazbe, književnice, glumice, pjevačice, ravnateljice institucija, poznata medijska lica poput Aleksandra Stankovića, Vedrane Rudan, Aleksandre Kolarić, sestre benediktinke Terese Forcades, Draga Bojića, Vedrane Bibić, Rade Borić, Daniele Drandić iz udruge Roda, Višnje Ljubičić – pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i mnogih drugih.

Neke teme obrađujemo i same, bez gostiju, a često radimo i vox populi u gradu i šire. Naglasile bi kako je jedan od glavnih čimbenika uspješnosti emisije naša urednička sloboda, same odabiremo temu, pripremamo je i realiziramo na svoj način i nitko nam se ne miješa u naš odabir i koncept.

W: Kakva je reakcija slušatelja i koliku slušanost ima vaša emisija?

Emisija je ubrzo prerasla lokalne okvire i izazvala buru reakcija. Najžešću reakciju i veliku slušanost izazvalo je gostovanje kontroverzne književnice Vedrane Rudan koja se rado odazvala na naš poziv uzburkavši javnost svojim nedvosmislenim stavovima i osebujnim rječnikom.

Upravo je ta emisija ponukala onaj dio publike različitog mišljenja na komentare pa smo više puta doživjele uvrede i pogrde na račun naših stavova, između ostaloga, rekli su nam kako kvarimo mlade djevojke, kako neravnopravnost žena na Korčuli ne postoji i kako smo mi jedine zlostavljane žene u gradu, kako nas treba biti sram i slično.

Radio Korčula najvitalniji je medij na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu kojeg u izoliranoj sredini već više od 20 godina sluša više desetaka tisuća ljudi.

S ponosom možemo istaknuti kako je radijski show „K’o žena“ jedna od najslušanijih emisija lokalnog radija. Osim radijskog emitiranja, emisija se sluša i putem live streama Radija Korčule koji je najstariji u Hrvatskoj, te putem našeg mixcloud kanala na kojem bilježimo na stotine preslušavanja.

W: Koji su vaši glavni ciljevi i misija?

Naš glavni cilj je podizanje svijesti o neravnopravnom položaju žena u lokalnoj zajednici, ali i u cijeloj Hrvatskoj. U samom je početku emisija bila usmjerena na lokalne žene, njihove izazove i probleme, no ubrzo izlazi iz zamišljenih okvira.

Naše gošće su uspješne žene iz naše lokalne zajednice, ravnateljice ustanova, književnice, vinarke, doktorice, poduzetnice, umjetnice, znanstvenice, sportašice i slično.

Sve je počelo našim vlastitim iskustvom i privatnom borbom s neravnopravnošću spolova, pa smo odlučile svoje intencije usmjeriti u društveni aktivizam kako bi pokušale promijeniti stvari.

Misija nam je demistificirati pojam feminizma široj javnosti, kao i upoznati naše slušateljice s njihovim pravima, mogućnostima i prilikama te osvijestiti prepoznavanje i kršenje njihovih prava uz informaciju kome se dalje obratiti. Sa sigurnošću možemo reći kako je pojam feminizma u našem gradu do pojave emisije bio u potpunosti pogrešno koncipiran, to smo htjele i uspjele promijeniti.

W: Da li vas je iznenadio uspjeh emisije?

Uspjeh emisije nas je ugodno iznenadio, posebno pozitivne reakcije naših slušateljica što nam je najveća motivacije za daljnji rad. Iza svega toga stoji nebrojeno mnogo odrađenih volonterskih sati i mukotrpnog rada – od snimanja, montiranja do uređivanja emisije.

Zato je uspjeh emisije i visoka slušanost logična posljedica i nagrada za naš trud i rad. O slušanosti i kvaliteti emisije svjedoči i HURIN-ova nagrada Zlatni mikrofon koja je dodijeljena „K’o ženi“ za najbolje radijsko dostignuće u 2015. godini. Nisu rijetki ni upiti žena u inboks koje nam se obraćaju u slučaju diskriminacije, zlostavljanja i kršenja njihovih radničkih prava te nas pitaju za pomoć i informacije.

W: Kako pronalazite sugovornike za emisiju?

Pratimo aktualna zbivanja vezana za područje našeg interesa i prema tome biramo sugovornice/ke koji rado pristaju na sudjelovanje u emisiji budući da je pojam K’o žene već poznat u različitim krugovima.

Pratimo rad i angažman lokalnih žena koje čine više od polovice naših gošći. U ovih 5 godina i ukupno 115 emisija, te gotovo 6 tisuća minuta u eteru, ugostile smo više od 140 sugovornika/ca.

Iako dominiraju žene, u našem studiju gostovalo je i nekoliko „hrabrih“ muškaraca. Tijekom našeg rada stvorile smo vrlo široku mrežu poznanstava koja prepoznaje naš trud i kvalitetu emisije te uvijek rado pristanu na gostovanje.

W: Kakvi su vam planovi za budućnost emisije?

Upravo smo prijavile još dvije sezone emisije “K’o žena” Agenciji za elektroničke medije. Osim toga, prijavili smo se i za prestižnu nagradu Večernjakova ruža u kategoriji najbolje radijske emisiju u 2018. godini.

Ono najvažnije je osnivanje udruge koje je upravo u tijeku, a koja će pružati besplatnu pravnu pomoć žrtvama nasilja u našoj lokalnoj zajednici kojih je svake godine sve više.

Tijekom 2018. na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske evidentirano je 115 prijava nasilja nad ženama, dok je u Korčuli prošle godine zabilježeno 15 prijava u obitelji, a uglavnom se radi o ponavljačkim situacijama.

Svjesne smo da to nije realan pokazatelj situacije u zajednici, nasilja je svake godine sve više i više, stvarnu brojku ne znamo, a nasilje je samo dio problema. Kako ne postoji savjetovalište za žene žrtve nasilja na širem području, to nam je najvažniji projekt u sljedećoj godini.

IZDVAJAMO:
Emisija “K’o žena” emitira se svakog drugog petka u 12:15 sati u eteru Radija Korčule na 107,5 MHz, možete nas pratiti putem live streama na www.radio-korcula.hr, ali i jednostavnim klikom na play na našoj Facebook stranici gdje je većina emisija uploadana putem mixclouda.

Intervju: Diana Mikloš, urednica

Facebook Like Button