Kultura stola u različitim dijelovima svijeta

Podrigivanje u Japanu, ostavljanje hrane na tanjuru u Kini i drugi savjeti za pametno i pristojno objedovanje.
Pazi kako jedeš, ne naslanjaj se na stol, sjedi uspravno. Pribor za jelo koristi se uvijek izvana prema unutra, a mala žlica poviše tanjura je za desert. Nije pristojno srkati juhu, niti jesti prstima i držati laktove na stolu.  Sigurno ste to više puta čuli i na koncu usvojili. I niste ni pomislili da će vas netko opet upozoravati na običaje za stolom. Mi vas upozoravamo, jer ako putujete u neku od niže spomenutih zemalja, mogli biste biti neugodno iznenađeni ili čak- kažnjeni!

Ono što se u našoj zemlji čini nepristojnim i svakako će privući pozornost na vas u neugodnom kontekstu, u Japanu je sasvim prirodno i dio svakodnevnog prehrambenog rituala. Juhu možete „srkati“ do mile volje, uživati u žvakanju uz glasno mljackanje i nakon obilnog obroka dobro se podrignuti. I koliko god to zvučalo smiješno nakon prethodne rečenice, istina je da Japan ima istančanu kulturu ponašanja za stolom.

Ako se nađete na nekoj proslavi i dobijete čašu s pićem nemojte odmah početi piti. Pristojno je zadržati čašu u visini grudi i pričekati dok svi dobiju svoja pića kako bi zajedno nazdravili. U restoranu ćete dobiti vlažnu krpicu. Nemojte  ju samo ostaviti na stolu i pitati se što trebate učiniti. Uzmite ju i obrišite svoje ruke prije jela, zatim ju pažljivo savijte i ostavite po strani. Tijekom jela nemojte se njome brisati, već zaboravite da ste ju dobili.

Ako idete u Kinu, naići ćete na slične prehrambene običaje. Bez obzira jeste li pozvani u dom ili u restoran, očekujte bogatu trpezu u kojoj možete po želji uživati umjereno ili neumjereno. No, nemojte ni slučajno pojesti sve s tanjura kako ne biste uvrijedili domaćine. Čist tanjur nakon jela uvrijedit će domaćina jer će to biti očiti znak da nije poslužio dovoljno hrane.

U mnogim restoranima nećete imati priliku jesti sa „zapadnjačkim“ priborom za jelo pa je dobro prije puta vježbati jesti sa štapićima. Hranu će za vas odabrati domaćin, a vi se potrudite biti što glasniji, mljackajte, glasno razgovarajte jer tim gestama pokazujete vlasniku restorana da ste zadvoljni s njegovom hranom i ponudom. Ono što zasigurno ne smijete napraviti je obrisati nos za stolom. Ukoliko osjetite potrebu, morat ćete ustati i otići u WC. 
Iako je kod nas znak za završetak jela ostavljanje pribora na tanjuru u jednom smjeru, nemojte se zeznuti i to napraviti u Kini. Štapiće nikad ne ostavljajte u zdjeli riže već ih oslonite pokraj zdjela i tanjura ili na za to predviđenim stalcima.

U Tunisu morate oprati ruke prije jela i to na način da ruke držite iznad zdjelice s vodom koju ste dobili dok vam preko njih lijevaju vodu. Oprane ruke posušite ručnikom koji ćete, također,  dobiti. No, to ne znači da ste spremni za jelo. Morate pričekati dok domaćica blagoslovi hranu i započne s jelom. Nemojte posezati rukom preko stola do nečega što biste svakako željeli kušati. Morat ćete zatomiti tu želju i poslužiti se prvo iz zdjele koja se nalazi ispred vas.

Nije ništa čudno ako ne dobijete pribor za jelo. Ne znači da je netko zaboravio postaviti stol kako treba već  se neka hrana jede- rukama, odnosno s palcem i kažiprstom desne ruke. Nemojte jesti s lijevom rukom, čak ni ako ste lijevak po prirodi jer se u Tunisu lijeva ruka smatra – prljavom. Slično ćete doživjeti i ako vas put odvede u Etiopiju. Tamo se sve jede iz istog tanjura i to rukama. Morate jesti polako, a meso ostavite za kraj obroka.

U portugalskim restoranima ne tražite dodatni sol ili papar, jer tako ćete uvrijediti kuhara. Valja pripaziti i na tradicionalno vrijeme objedovanja u pojedinoj zemlji.
U Španjolskoj, primjerice, ručak se jede iza 14 sati, a večera oko 22 sati. Ako ste u Francuskoj, nemojte tražiti da se račun podijeli. Račun će u cijelosti podmiriti osoba s  kojom jedete ili vi.

Australci i Britanci, pak, dijele hrvatski običaj  „vraćanja runde“ stoga nemojte otići iz bara ili restorana ako niste počastili makar jednom turom pića. 
U Rusiji pazite da votku popijete naiskap – bez razrjeđivanja s vodom ili drugim napicima. Kad je boca prazna, obavezno ju spustite na pod.

Linda Draškić Perak