Palau – otočni raj Tihog oceana

Palau-rajska otočna država.

Jedna od najzanimljivijih, a ujedno i mlađih država svijeta je Republika Palau koja je samostalnost stekla tek 1994.godine. Prekrasna otočna država smještena je u Tihom oceanu, a nalazi se 800 kn jugoistočno od Filipina. Glavni grad ove rajske države je Melekeok koji je to službeno postao 2006. godine.

Palau

Povijest nastanka države Palau

Osoba za koju se smatra da je otkrila ove rajske otoke je slavni španjolski istraživač Ruy López de Villalobos 1543.godine koji je na svojem usputnom putovanju upoznao svijet s ovom prirodnom ljepotom. Nakon otkrića otoci su priključeni Španjolskom kolonijalnom carstvu kao dio teritorija.

U prvoj polovini 18.stoljeća naseljavaju ga Englezi koji su tada bila kolonizirani španjolski otoci, a krajem 19.stoljeća prodaju ih Njemačkoj. Nakon vladavine Njemačke dolazi vladavina Japana koja traje sve do 1945. godine.

U 20.stoljeću otočna država Palau postaje nezavisna država. Palau se sastoji od 16 općina koje imaju status države odnosno svaka pojedina općina ima pravo biranja vlastitog parlamenta i vođu države.

Kornjača

Palau – otočna država s 250 otoka

Ova malena otočna država nalazi se u zapadnom dijelu Tihog oceana, a karakteristična je po tome što je „sastavljena“ od 250 otoka. Niti jedna država u svijetu nema toliko otoka na jednom skupu koji sačinjavaju državu.

Jedna od najzanimljivijih svjetskih destinacija koje su trenutno još uvijek „neotkrivene“ predstavljaju pravi tropski raj.

Divna priroda, čist okoliš i ljepota malih koraljnih otoka povezanih grebenima čine glavne adute ove malene otočne države. Glavni jezik je engleski i lokalni paluanski kojima se stanovništvo služi u jednakoj mjeri. Na cijelom otoku živi oko 21,000 tisuća stanovnika, a službena valuta je dolar.

Palau_1

Zanimljivosti otoka Palaua

Stjenoviti otoci
Jedna od nezaobilaznih stvari koje se moraju posjetiti su prekrasni Stjenoviti otoci koji su glavni adut Palua. Ovi otoci nazivaju se još i zeleni otoci zato što su prekriveni lišćem, te se na njima nalazi nekoliko bijelih plaža koje su jedinstvene u cijelom svijetu.

dolphin-704687_960_720

Postali su posebni upravo zbog toga što su zeleni otoci formirani od koraljnih grebena, a erodirali su u oblike sličnim gljivama. Zauzimaju površinu od 50 kilometara kvadratnih. Krški oblici nastali su slatkovodnih otapanjem vapnenca koji često tvore pukotine, ponikve i spilje.

Prirodno bogatstvo Palaua-„Podvodno čudo“

Zbog miješanja triju morskih struja može se pretpostaviti da ovo područje obiluje mnogobrojnim biljnim i životinjskim svijetom. Bogati morski život uvrstio je Palau u jedno od najzaštićenijih područja svijeta upravo zbog raznih endemičnih vrsta.

Mnogi znanstvenici opisuju ga kao podvodno čudo zbog 700 različitih vrsta koralja i 1.200 vrsta riba.

Izdvojeno

> Palau je bila prva država na svijetu koja je zabranila lov na morske pse
> U ovoj državi se po majci, a ne po ocu, nasljeđuje obiteljsko prezime

Više informacija možete pronaći na službenim stranicama ove otočne države:
http://palaugov.org/
Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button