Racetrack Playa

Kalifornijske utrke kamenja na pisti Playa u Dolini Smrti.

Ugniježđena u dolini Smrti, Nacionalnom Parku u zapadnom SAD-u, između Cottonwood planine na istoku i Last Chance Range na zapadu – mjesto gdje se smjestilo trkalište Playa – sezonsko suho jezero koje je dom za intrigantnu misteriju.Kako bi se razumjelo misterij zašto se kamenje kreće prvo trebamo razumjeti što je Playa.

Tijekom povremenih jakih kiša voda ispire iz obližnjih planina u Playa i za kratko razdoblje jezero se napuni. Ali jezero je uvijek plitko, a na jakom suncu Doline Smrti, voda brzo ispari ostavljajući sloj mekog blata. Kako se blato osuši, ono se skuplja i puca.
Trkalište Playa, što je oko 9 km četvornih, je vrlo ravna; na sjevernom kraju je samo 4 cm viša nego na jugu.

Trkalište Playa je lijepo područje koje ima jedinstvenu značajku – klizno kamenje. To su velike stijene (neke utjecajnije 30-40 kg) s ‘tribina’ i drugih formacija koje padaju u jezero. Ali stijene ne padaju u jezero i ostaju tamo – bez ljudske ili mehaničke pomoći kližu se na ravnoj površini ostavljajući karakterističan trag iza sebe. Većina kliznih stijena potječe iz padina izrađena od tamnog dolomita na južnom kraju Playa, ali neke su nametljive stijene iz susjednih staza.

 
Klizno kamenje (također se spominju kao ploveće stijene ili kretajuće stijene) su geološki fenomen gdje se stijene kreću u dugim stazama duž glatke doline bez ljudske ili životinjske intervencije.

Postoje dvije teorije o fizici kretanja klizećih kamenja:

  • Kamenje se najvjerojatnije preselilo jakim zimskim vjetrovima (do 90 h), nakon što je kišilo dovoljno da se ispunila površina Playa sa dovoljno vode kako bi glina bila skliska.
  • Kako oborinska voda akumulira, jaki vjetrovi pušu tanke listove te vode preko relativno ravne površine trkališta Playa gdje se stvaraju ledene ploče. Vjetar onda vozi po površini plutajuće ledene ploče, i njihova ukupna inercija pruža potrebnu silu koja je potrebna kako bi se veće kamenje moglo seliti od mjesta do mjesta.

Obje teorije su sigurno vjerodostojni i nisu isključene. No prava istina o misterioznom kamenju koje se utrkuje nitko ne može razotkriti.

Slike; Shutterstock

Facebook Like Button