Spitsbergen

Hladna obala i nedirnuto Svalbardsko otočje.
Najsjevernije mjesto u Europi i najdalje mjesto koje ljudi sjevera mogu posjetiti putem planiranog leta.
Zaplovite zajedno i otkrijte oguljenu ljepotu i hrapavu obalu koju Vam Spitsbergen nudi.

Otok je bogat mineralima, osobito ugljenom, a posjetitelji mogu putovati u naseljima koja su bogata poviješću rudarstva i još uvijek su uključeni i danas. Ribolov i lov na kitove je industrija prevlasti koja ostavlja svoj pečat i ostatke koje se mogu naći na mnogim mjestima – poruka je uvijek ista – posjetitelji ostatke mogu gledati ali ne i dirati.

Dramatičan prizor
Vrlo jednostavno, Spitsbergen je spektakularan. Za razliku od svojih visokih Arctic rođaka – sjeverno Kanada i Sibir, Spitsbergen ima najveću varijaciju prirodnih značajki. Devet glavnih otoka mješavina su divljih i hrapavih planina, ledenjaka, ogromnih ledenih kapa, bekrajnih otvorenih Tundra i zajedno sa sjevera i zapada, fjordovi razvedenih obala.
Nema stabala iako postoje grmlja, kao i širok izbor lišajeva i mahovine, nudeći boje kao mrlje između prekrasnih krajolika.
Ledenjaci koji plutaju u nevjerovatno tamnoplavim i zelenim vodama, pružaju vrhunsku sliku mogužnosti za posjetitelje.

Priroda i divlje životinje
Postoje samo tri vrste velikih sisavaca na Spitsbergenu: polarni medvjed, sob i Artička lisica. Mogućnost da vidite jednu od tih životinja je jako dobra ali ne i zajamčena. Međutim, morske životinje su više izdosne i uključuju morževe, prstene, bradate pečate, bijelo-nosate dupine, Norval i Orce. Više od 100 vrsta ptica i iznenađujuće za ovu visinu, možete pronaći i veliki broj biljaka i lišajeva.

Klima
Prosječna ljetna temperatura je oko 6°C, a može biti i niska kao da se smrzavate i prekriveni ste tonom leda, a može biti i visoka kao da je 20°C. Klima srećom, s utjecajem golfske struje, vodi led zapadnoj obali tijekom ljetnih mjeseci. Stanovnici dožive kišu jako rijetko, a ljeti su blagoslovljeni veličanstvenim suncem.

Slike: Shutterstock
Tekst : Azra Terzić

Facebook Like Button