Top savjeti dizajnera za blagdanski ugođaj doma

Sofiticirani ili otkačeni, eklektični ili minimalistički stil … odlučite li promijeniti lice doma i pripremiti se za nadolazeće blagdane, najprije odredite koji će stil dominirati pa krenite u akciju. Čišćenje i uređenje doma kojima se pokazuje gostoljubivost prema onima koji nas odluče posjetiti u najradosnije doba godine tek su djelić božićne priče.

Moć svijeća

Paljenje svijeća i dekoriranje interijera zimzelenim grančicama koje simboliziraju vječni život, priprema je kojom se stoljećima tradicionalno privlači duhovni sklad. I četiri svijeće koje se pale tijekom adventa imaju svoje značenje.

lampe

Simboliziraju nadu, mir, radost i ljubav. Kako biste detaljima u dom unijeli osjećaj opuštenosti i topline poigrajte se malim plamenima koji ne moraju stajati bogatstvo – čak i obična svijeća od pčelinjeg voska potpuno mijenja ugođaj. Postavite ih u zatvorenim svijećnjacima ispod slika ili fotografija koje želite naglasiti ili ih smjestite na omiljeni stolić te kutak u kojem osobito volite boraviti.

Bit će osobito efektne u okruglim staklenim posudama koje ukrasite perlicama, kamenčićima, stiroporom koji će glumiti snijeg ili mirisnim borovim grančicama. Svijećnjak možete i napraviti sami tako da zalijepite grančice jednu na drugu, a na vrh položite svijeće.

svijeca

Pritom nemojte pretjerati s dekoracijom i složite je tako da nema opasnosti od požara. Dekorativna kombinacija je slaganje nekoliko svijeća različitih veličina, ali jednakih boja jedne do druge u zasebnu cjelinu. Posložiti ih možete i na pladanj ili u posudice. Veselje radi nadolazećih blagdana potaknut će i aromatična ulja cimeta, bora ili agruma. Dodajte nekoliko kapi u mirisnu svjetiljku ili ih kapnite u svijeću.

uređenje stola5

Kič koji se dopušta

Dekoracija poput one iz božićne bajke trend je koji nikada ne izlazi iz mode. Crveno posuđe i salvete, lažni snijeg na prozorima i šarene lampice ispod polica za knjige ‘kič’ su koji će tijekom blagdana oprostiti i stroži dizajneri interijera. Figurice sobova, djedica ili anđela konačno mogu zavladati komodama i ormarićima, no pritom ne morate iskoristiti baš sve ukrase koje čuvate u kutijama za posebne prilike.

interijer

Odlučite li se na domaći ‘štih’, poigrajte se i prirodnim materijalima, licitarskim srcima, ukrasima od konopca ili slame te zvjezdicama u zdjeli za voće ili drvenim dekoracijama. Neka vam misao vodilja budu najviše dvije dominantne boje koje potom možete nadopunjavati sitnicama u drugim nijansama.

kic

Crvena i zelena, žuta i siva ili narančasta i ljubičasta kombinacije su koje se provjereno slažu. Prilikom odabira stolnjaka, salveta ili ukrasa birajte ono što vas veseli i unosi toplinu u dom. Minimalističku eleganciju lako ćete postići sitnim lampicama srebrnkastog sjaja ili sofisticiranim kuglicama koje objesite na podnu vješalicu za kapute u obliku drveta.

uredjenje

Ljubitelji modernog dizajna mogu razmisliti i o sjajnim crnim kuglicama koje osvježite onima zlatne, bakrene ili diskretno svjetlucave površine. Zlatne i bijele ili staklene također se odlično slažu u glamuroznim varijacijama. Zaključite li da nedostaje ‘ono nešto’ šarm možete postići i balonima s helijem koje postavite u kuteve dnevnog boravka.

Dekoracija za više ‘kvadrata’

Nemate li mjesta za razbacivanje, imajte na umu da dominanta jelka lako može progutati prostor, osobito ako se postavi u središnji dio doma. Drvca u posudicama za sobno bilje osobito su šarmantna, baš kao i ona u nešto većim posudama. Zašto se ograničiti na samo jedno? Postavite ih na stolić u dnevnom boravku ili u hodnik, ukrasite zvjezdicama, mašnama od ukrasne tkanine te minilampicama.

dekoracija

Dekorativne su i grančice koje vire iz pletenih košara ili vaza, a umjesto klasičnim kuglicama, ukrasite ih dekoracijom u obliku darova. Manji prostori ne trpe gušenje gomilom ukrasa pa je važno zapamtiti da je manje zapravo više. Ukrašavanje doma prije svega treba predstavljati radost pa uključite ukućane u izradu dekoracija za koje ne treba izdvojiti bogatstvo. Staklenke s blagdanskim keksima i efektnim natpisima te čestitke ili kuglice koje možete sam oslikati najbolja su zabava za cijelu obitelj.