Kokos najbolji prirodni lijek

Što povezuje sunce, more, plaže, palme i koktele? Povezuje ih jedan ukusan plod koji raste na palmama visokim i po nekoliko desetaka metara. Riječ je o kokosu, odnosno kokosovom orahu. Raste u tropskim krajevima, a koristi se po čitavom svijetu za razne namjene.

Na jednoj palmi godišnje u prosjeku izraste oko 70 oraha koji u sebi kriju kokosovo meso i kokosovu vodu. Nije ih sasvim jednostavno otvoriti, ali trud se isplati.

Kokos

Kokosovo mlijeko

Možete kod kuće napraviti i kokosovo mlijeko tako da ubacite meso kokosa u blender, dodate malo toplije vode i dobro izblendate. Ovo mlijeko možete koristiti u raznim napitcima ili ga piti bez dodataka. Drugi način za izradu kokosova mlijeka je da naribani kokos ostavite preko noći namočenog u vodu te ga ujutro po želji s malo vode smiksate i konzumirate. Ovo mlijeko obiluje vitaminima i mineralima te lijepo hladi organizam u vrijeme vrućih dana. Koristi se u raznim koktelima, a rado je viđen gost brojnih kuharica i tropskih jela.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje koristi se u narodnoj medicini, a veoma je dobro za cijeli organizam. Kako u sebi sadrži laurinsku kiselinu ima antivirusna i antibakterijska svojstva pa štiti organizam. Dobro je za one koji žele smršaviti jer radi energije koja se u tijelu proizvodi, osoba dugo vremena ima osjećaj sitosti.

Kokos

Kozmetika

Kokosovo ulje koristi se i u kozmetici. Dobro je za kosu, kožu i nokte. Veoma je hranjivo, njime se može ukloniti šminka, možete ga koristiti za masažu ili od njega napraviti pilinge i kreme, a mogu ga koristiti i bebe za tretiranje osjetljive kože i kod pelenskog osipa.

Kokosovo brašno

Od kokosa se radi i kokosovo brašno. Moguće ga je pronaći gotovog u supermarketima ili ga možete napraviti sami kod kuće tako da nasjeckate kokosovo meso, pečete ga u pećnici oko pola sata te ga nakon pečenja sitno nasjeckate ili sameljete. Ovo brašno možete koristiti za pripremu raznih kolača poput Rafaelo kuglica ili kokos kuglica s vanilijom. Mogu ga koristiti i dijabetičari, snižava kolesterol, a pomaže i kod mršavljenja jer ubrzava rad metabolizma.

Kokos

Iće i piće

Kokos se koristi u brojnim kuhinjama, a glavni je sastojak poznatog koktela Pina colada. Od njega se rade razni kolači, ali i umaci. Kokosova voda je dobra za piće za vrijeme vrućih ljetnih dana jer je izotonična pa brzo vraća izgubljenu tekućinu, od mlijeka se mogu raditi i brojne poslastice poput moussea ili pak puding od tapioke i kokosa.
Kokosovo ulje može se koristiti za prženje, bez straha od kancerogenih svojstava koji se javljaju kod nekih ulja pri visokim temperaturama. Ovo je ulje otporno na visoke temperature.

Kokos

Zanimljivosti

Interesantno je da sjeme kokosa ne propušta vodu pa može dugo vrijeme biti u vodi, a onda bez problema isklijati na pogodnom tlu. Od drvenaste kokosove ljuske mogu se izraditi razni ukrasni predmeti poput nakita ili posuda, dok je lišće dobra zaštita od insekata, a od njega se mogu raditi i razni pleteni predmeti. Laurinska kiselina koja se nalazi u kokosovom ulju može se pronaći i u majčinom mlijeku pa nije teško povezati od kolike je ona važnosti za metabolizam i dobar imunitet.

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button