Mianmar zemlja budizma

Zemlja nekad poznata kao Burma, od 1989. godine ima naziv Mianmar, a nalazi se u jugoistočnoj Aziji.

Na zapadu graniči s Bangladešom, na sjeverozapadu s Indijom, na sjeveroistoku s Kinom, na istoku s Laosom i na jugoistoku s Tajlandom te izlazi na Bengalski zaljev i Andamansko more.

Površine je 678.500 km2, a ima oko 48 milijuna stanovnika. Najveći i glavni grad bio je šestmilijunski Yangon (Rangoon), ali su vojne vlasti 2005. godine metropolu preselili usred iskrčene džungle i nazvali je Naypyidaw (kraljevski grad), u kojem živi oko 1.800 ljudi, uglavnom članova vlade s obiteljima i najnužnijeg osoblja.

Oko 70 posto stanovništva čine Burmanci, od ostalih naroda zastupljeni su Shan (9 posto) i Karen (7 posto), a ostatak čine Rakhine, Kinezi, Mon, Indijci i manje skupine.

Teravadski budizam je dominirajuća religija (90 posto), kršćana i muslimana ima po 4 posto, animista 1 posto i dva posto svih ostalih.

Najviši vrh je Hkakabo Razi (5.881 metar) na tromeđi s Indijom i Kinom, a najduža rijeka Irrawaddy koja je duga 1.092 kilometara.

burma

Burma je dugo bila pod britanskom kolonijalnom vlašću, a potom okupirana od Japana. Zemlju nije usrećila ni domaća vlast, jer se kroz noviju povijest samo smjenjuju vojne hunte, što joj je donijelo međunarodnu izolaciju i zaostalost gospodarstva. Bruto nacionalni proizvod po stanovniku je samo 1.250 dolara, uz 7 posto nezaposlenih. Izvoze se nafta, zemni plin, kositar, olovo, bakar, volfram i žad, a od poljoprivrednih proizvoda mahunarke, riža i opijum.

Klima je monsunska, osim u sjevernim planinskim dijelovima.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Mianmaru:

Najvažnija građevina u Yangonu i najpoznatiji sakralni spomenik je zlatna stometarska pagoda Shwe Dagon, koja oduševljava svojom arhitekturom i elegancijom.

shwedagon

Na sjeveru je prekrasno jezero Inle, jedno od najljepših prirodnih atrakcija s brojnim plutajućim vrtovima.

Inle jezero

Mandalay, također na sjeveru zemlje, bio je posljednja kraljevska prijestolnica sjevera, smatra se centrom burmanske kulture i ima bogatu staru arhitekturu.

Svakako treba posjetiti i stare prijestolnice Innwa i Amarapura

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: burmanski
Religija: budisti (90 posto), ostale religije (10 posto)
Valuta:  1 kjat = 100 pjasa
Klima:  monsunska, sa suhim i kišnim razdobljima
Vremenska razlika: UTC +6:30
Kako putovati: najbolje zrakoplovom preko Istanbula i Bangkoka; zračna luka u Yangonu među najboljima je u jugoistočnoj Aziji.
Kada putovati: najbolje je od studenog do veljače
Bolesti i preventiva: cijepljenje nije obavezno
Viza: potrebna je, uz 3 fotografije; cijena mjesečne vize iznosi 20 dolara.
Voda: ne piti vodu iz slavina, nego isključivo iz boca.
Hoteli: u Yangonu u Central Hotelu s tri zvjezdice može se odsjesti za 35 dolara, za četiri zvjezdice u Traders Hotelu platit ćete 85 dolara , a luksuz od pet zvjezdica u Strand Hotelu stajat će vas 185 dolara; no, pet zvjezdica si možete priuštiti za samo 60 dolara u Dusit Inya Lake Resortu .
Restorani: u Yangonu u restoranu Monsoon spermaju se izvrsni specijaliteti jugoistočne Azije, a preporučuje se i japanski Yakiniku Japanese Barbeque te Maw Shwe Li Restaurant s ostalim azijskim delicijama.

Pripremio: M. T., Photo: killerturnip,
James Kirk, Taro Taylor, Zzvet / Shutterstock.com (djeca)

Facebook Like Button