Najpoznatiji pljačkaši dijamanata

Najpoznatiji svjetski pljačkaši dijamanata- junaci modernog doba.

Ne postoji osoba na svijetu koja nije čula za poznatu organizaciju pod nazivom „Pink Pantheri“ s balkanskog područja. Legendarna skupina profesionalnih pljačkaša dijamanata dominira scenom već zadnjih desetak godina. Od njih strahuju brojni vlasnici draguljarnica i skupocjenog nakita diljem svijeta jer ne postoji elitno mjesto koje ovaj vrhunski tim nije oštetio za milijarde dolara.

NAZIV „PINK PANTHER“ IZ POZNATOG KULTNOG FILMA

Neki smatraju da su pljačkaši dragulja veliki ljubitelji filmova jer su po jednom takvom kultnog filma od strane Interpola dobili i ime. Cjelokupna organizacija dobila je ime „Pink Panthers“ po uzor na film iz 60-ih godina od Blakea Edwardsa “Povratak Pink Panthera” iz 1975. godine gdje se nespretni inspektor Peter Sellers bori s pljačkašima dijamanata. Upravo na identičan način moderni pljačkaši izveli su brojne pljačke po primjeru legendarnog filma do te mjere da imitiraju scenu iz filma u kojoj sakrivaju ukradene dijamante u kutijama od kreme.

KAKO ONI TO RADE-NESTANU U MAKSIMALNO 1 MINUTI

Niti jedna svjetska mreža policije već godinama ne može dokučiti na koji način radi jedna od najpoznatijih organizacija pljačkaša dijamanata. Razvili su brojne teorije i sheme, a u Parizu je posebno za njih osnovana grupa specijalaca policajaca koji se nazivaju „Pink Panthers“. Profesionalni, uigran i jako dobro razrađen tim najveće pljačke svijeta obavlja u roku od maksimalno jedne minute, govore više svjetskih jezika, lako se prilagođavaju i utapaju u okolinu, a mjesto za koje se odluče opljačkati nekoliko tjedana unaprijed dobro razrade. Svatko u timu ima posebnu funkciju u čemu je najbolji, a zanimljiva činjenica je da se ne zna tko stoji na vrhu legendarnog lanca pljačkaša draguljarnica. Postoje samo pusta nagađanja i teorije.

kradja
 

PINK PANTHERSI U BROJKAMA

Smatra se da organizaciju čini oko 160 članova, od kojih 60 članova redovito sudjeluje u raznim akcijama. 200 najskupljih draguljarnica na svijetu bilo je na meti, a uspješno su opljačkane 160 draguljarnice. Prema procjeni Interpola opljačkali su oko 500 milijuna dolara u dragom kamenju koje nikada nisu pronađeno. Najveće svjetske pljačke draguljarnica bile su u Japanu, Parizu, Londonu i Dubaiju. U strogom centru Pariza 2008.godine odnijeli su 90 milijuna eura, dok su se u centar Dubaija dovezli s dva automobila u shopping centar i uzeli kamenje u vrijednosti od 11 milijuna eura. Japanska nacija zapamtit će ih po krađi najskuplje ogrlice u svijetu pod nazivom L’Incomparable , a izradio ju je draguljar Mouawad. Oko velikog dijamanta nalazi se 90 manjih dijamanta težine 230 karata. Jako malen postotak pljačkaša draguljara završio je u zatvoru, a oni koji i završe tamo vrlo ubrzo pobjegnu iz zatvora. Pitamo se kako im to samo uspijeva?

MODERNI JUNACI SUVREMENOG DOBA

Živuće legende upisali su se i u knjigu nevjerojatnih događaja na čiju temu su snimljeni razni dokumentarci, sheme, a pozitivan su uzor brojnim pljačkašima. Zašto? Moto „Pink Panthersa“ je zapravo izrugivanje zapadu i njihovom bezobrazluku, a najviše ih veseli kada ukradeni dijamant od strane „bogataša“ proslijede dalje. Oni su dobili i naziv moderni junaci suvremenog doba, jer do sada u 10 dugih godina pljačka diljem svijeta niti jedna osoba nije stradala, niti im je cilj nasilje. Možda su upravo iz tog razloga privukli simpatije diljem svijeta i nema osobe koju moderni „Pink Pantheri ne fasciniraju“. Također, većina prolaznika koje su ispitivali rekli su da bi vrlo rado pomogli „Pink Pantherina“ da se slučajno nađu u takvoj situaciju prema čemu možemo zaključiti da izazivaju pozitivne vibracije kod ljudi, ali ne i vlasnika draguljarnica. Oni su iznimno inteligentni, upadaju na sve destinacije koje smatraju zanimljivima i jednostavno su neustrašivi. No, zanimljivo je da niti razna udruženja internacionalnih policija nisu pomogla u rješavanju ovog velikog slučaja, tako da će za nas Pink Pantheri ostati legende modernog doba.

Autor: Marina Jakšić