
Ako tražite mjesto koje još uvijek nije podleglo masovnom turizmu, gdje priroda diše punim plućima, a ljudi su srdačni i opušteni, onda je slovenska Bela krajina pravo otkriće.
Smještena na jugoistoku Slovenije, uz granicu s Hrvatskom, ova regija nudi kombinaciju kulturne autentičnosti, iznenađujuće dobre hrane i vina, te spontanih lokalnih doživljaja koji se ne mogu kupiti u turističkim paketima.
Pronađite svoj kreativni i romantični duh u Črnomelju
Grad koji “melje crno” krije više nego što njegovo ime sugerira. Prema lokalnoj legendi, Črnomelj je dobio ime po mlinaru koji je pokušao prevariti dobru vilu prerušen u staricu, meljući joj crno brašno umjesto bijelog. Vila ga je kaznila, a mlin je postao simbol opomene, ali i upornosti.
Danas je Črnomelj mali grad velikog karaktera. Njegov dizajn podsjeća na zvijezdu, što nije slučajno jer se u njemu sijeku ceste iz Ljubljane, Novog Mesta, Zagreba i Rijeke. Ovo je idealno polazište za istraživanje Bele krajine.
Šetnja kroz centar Črnomelja otkriva povijesnu jezgru, starinske kuće, male obiteljske trgovine i spontane razgovore s lokalnim stanovnicima koji vam s ponosom ispričaju poneki mit ili zanimljivost. Ljeti, grad oživi kroz brojne festivale, koncertne večeri i sajmove tradicijskih proizvoda. Ako ste kreativna duša, ovdje ćete se osjećati kao doma.
Vinska avantura svakako je degustacija u Vinskom podrumu Črnomelj
Ne možete doći u Belu krajinu a da ne probate njihovo vino. Vinski podrum Črnomelj pravo je mjesto za to. Smješten u staroj zgradi s dušom, podrum nudi stručno vođene degustacije lokalnih vina, među kojima se ističu autohtona sorta belokranjec i sve popularniji pjenušci. Atmosfera je intimna, domaćinska, a svaka čaša vina dolazi s lokalnom pričom.
Ono što ovu degustaciju čini posebnom nije samo vino već je to izvrstan doživljaj. Vinar će vam ispričati kako su vremenske prilike te godine utjecale na okus, koji vinograd daje najbolje grožđe i kako se generacijama čuva tradicija. Osjećat ćete se kao da ste ušli u nečiji dom, a ne u turistički objekt. Povrh toga, uz vino se često poslužuju i lokalni sirevi, suhomesnati proizvodi i domaći kruh.
Gdje odsjesti i nešto sjajno pojesti ispod krošnji drveća i uz šum rijeke? U gostilni Muller
Ako želite prespavati u Črnomelju i dobro se najesti bez previše komplikacija, restoran i smještaj Muller idealan je izbor.
Obiteljski vođen objekt nudi udobne i komforne sobe i kuhinju koja spaja tradicionalno i moderno. Sobe okrenute prema rijeci Kupi pružaju posebnu ugodu boravka i spavanja…pogled je toliko nevjerojatno lijep, a zvukovi prirode čarobni, zaista poželite naručiti hranu u sobu i ne izlaziti iz nje…:) Uglavnom u Mulleru je smještaj idealan za one koji žele mir i autentičnost, ali i praktičnu lokaciju za daljnje istraživanje ovog dijela Slovenije.
Jelovnik u gostilni Muller oslanja se na lokalne namirnice, a preporuka kuće su jela s divljači sa sezonskim prilozima. Vinska karta nije prevelika, ali je “pogođena” i savršeno se uklapa u jelovnik ovog idiličnog restorana.
Restoran Muller u slovenskom Črnomelju postao je poularan i van slovenskih granica pa u njega često svraćaju Talijani, Austrijanci, Nijemci, jer kad jednom ovdje jedete zaista se poželite vratiti ponovno. U opuštenoj atmosferi možete čuti kako se razmjenjuju mnogi strani jezici, a lokalno stanovništvo planira berbe grožđa ili komentiraju posljednji vinski festival. Vlasnici će vam rado preporučiti što posjetiti i što nikako ne smijete propustiti od jela.
Riznica neka bude vaša interaktivna startna točka za obilazak
Smještena u podrumu dvorca Črnomelj, Riznica je interaktivni prostor koji na taktilan i kreativan način prikazuje prirodna, kulturna i etnološka blaga Črnomlja i Bele krajine. Ovdje možete planirati vlastitu rutu kroz regiju, otkriti lokalne manifestacije, naučiti ponešto o povijesti, i ako ste s djecom zadržati ih fokusiranima i zainteresiranima više od pet minuta.
Riznica je zamišljena kao suvremeni vodič u prošlost i sadašnjost regije. Eksponati se mogu dodirnuti, mirisati, a neke čak i kušati. Interaktivni prikazi omogućuju vam da istražujete teme poput vinogradarstva, narodnih nošnji, starih obrta, običaja i mitova. Ako ste vizualni tip ovdje ćete dobiti inspiraciju i informacije za dužu avanturu i daljnje istraživanje.
Zasučite rukave i obvezno otiđite u radionicu pečenja črnomaljskih pereca
Jedna od autentičnih aktivnosti koju svakako vrijedi isprobati je radionica pečenja črnomaljskih pereca. Ova tradicionalna peciva, ukrašena u pletenim oblicima, nisu samo ukusan suvenir, nego i prilika da se zbližite s lokalnom kulturom.
Belokranjsko izročilo u Krapanovoj ulici 2 , radionice je organizirana u autentičnom prostoru prepunom alata, ukrasa, namještaja i posuđa tipičnih za ovaj kraj, ali upravo onih koji se vežu za nedavnu prošlost kuhinja i stila pripreme hrane kako su to radile naše bake.
Pereci nisu samo ukrasni, već i simbol gostoljubivosti i slavlja u Beloj krajini. Tijekom radionice nećete samo savladati recept i peći prema preciznim uputama vlasnice Bernarde Kump već ćete naučit i povijest običaja vezanih uz njih, dobit ćete savjete od vlasnice ovog rustikalnog prostora koja slijedi tradicionalnu izradu i pečenje pereca cijeli život, a možda i zapjevate pokoju narodnu pjesmu dok čekate da tijesto naraste. Ova radionica idealno je mjesto za provedeno poučno vrijeme za cijelu obitelji, parove i sve one koji vole raditi rukama.
Slatki finiš na obilasku zasigurno je dvorac Rajhenburg koji je dom čokolade i trapist sira
Na povratku iz Bele krajine, zaustavite se u dvorcu Rajhenburg kod Krškog i obiđite Peninoteku sa izvrsnim pjenušcima i vinima ovog kraja Slovenije, a nikako ne izostavite i razgled ove stamene plemićke ljepotice.
Osim što je sam po sebi impresivan, dvorac je poznat po radionici čokolade i proizvodnji trapist sira. Možete kušati razne čokoladne delikatese, ali i saznati kako je red svećenika koji su ovdje živjeli uveli izradu sira trapista i čokolade u ove krajeve.
Ovdje se na najljepši način susreću povijest i hedonizam. Dvorac je bio dom svećeničkom redu trapista, redovnicima poznatima po skromnosti, ali i iznimnim kulinarskim vještinama. Danas možete kušati sireve koji su proizvedeni po izvornim recepturama te čokolade koje se izrađuju ručno, često s dodatkom lokalnih sastojaka poput lavande, kestena ili vina. Pogled s dvorca oduzima dah, a posjet završava s punim srcem i punim ruksakom proizvoda.
Bela krajina nije regija koja se nameće. Ona se otkriva postupno, u razgovoru s lokalnim vinarom, u mirisu svježe pečenih pereca, u tišini podrumskih hodnika dvoraca ili u osmijehu domaćina koji vam ponudi grožđe iz svog vinograda. U Črnomelju i okolici nećete pronaći razvikane atrakcije, ali ćete pronaći trenutke za sebe i još jednom shvatiti da je bezbrižna šetnja pored rijeke, razgled malih trgova i čaša vina u vinskom podrumu upravo ono što svi tražimo u ovom užurbanom stilu života.
Upravo zato, spakirajte par udobnih cipela, pripremite memoriju mobitela za sjajne fotografije i pustite da vas Bela krajina osvoji na svoj autentičan način. Ovdje se ne dolazi da se sve obvezno razgleda, već da se sve doživi i to polako, s dušom i s guštom.
Tekst: Diana Mikloš, glavna urednica

Saznajte još:
Radgonske gorice mjesto su gdje pjenušac teče iz mraka, a tradicija diše punim plućima
Kad se spoje orhideje i profinjena vina onda znate da ste došli u Prekmurje
Savršen izlet uz Kupu spoj je kupanja i domaće hrane u gostilni Veselič za dušu i nepce
Dolina Soče idealno mjesto za vikend ili proljetni odmor