
Zamislite mjesto gdje se vina ne samo čuvaju i rade najboljim metodama, nego neka od njih dozrijevaju u potpunoj tišini i mraku, tajnom metodom koja ih je proslavila u cijelom svijetu. Mjesto i vinarija gdje pjenušac nastaje bez da ga dotakne svjetlost. Gdje povijest penine nije sačuvana u knjigama, već u svakom mjehuriću koji osjetite na jeziku.
Dobrodošli u slovenske Radgonske gorice dom najstarije i najpoznatije slovenske vinarije pjenušaca, smještene u slikovitom gradiću Gornja Radgona, na sjeveroistoku Slovenije, odmah uz granicu s Austrijom, što se osjeti u stilu, kulturi i kuhinji ovog kraja. A ako se najavite dočekat će vas i posebna dobrodošlica koja je zaista jako ljupka i osvaja na prvu.
Više od 170 godina mjehurićaste povijesti u vinariji Radgonske gorice
Priča Radgonskih gorica započela je još 1852. godine, kad je Alojz Klenovšek, enolog školovan u Champagnei, proizveo prvi slovenski pjenušac po klasičnoj metodi. Njegovu viziju nastavila je švicarsko-francuska obitelj Bouvier, koja je 1882. osnovala moderni vinski podrum. Danas, Radgonske gorice godišnje proizvedu više od 4 milijuna boca pjenušca, među kojima su najpoznatiji Zlata radgonska penina i Srebrna radgonska penina, redoviti gosti vinskih trpeza i značajnih međunarodnih sajmova.
Podrum ispod slapa tajanstveno je mjesto gdje se kriju najfinija vina u neobičnom prostoru gdje izgleda kao da je vrijeme stalo
Jedna od najvećih posebnosti vinarije je njihov podrum ukopan duboko u brdo, u obliku slova “V”, s prirodnim potočićem koji završava slapom koji neprestano žubori. Taj slap izgleda kao da je dio neke filmske scenografije iz Gospodara prstenova, i tako je živopisan element ove vinske priče, jer ovaj najmanji pritok rijeke Mure stvara u ovom vinskom podrumu savršenu mikroklimu za dozrijevanje vina.
Dok šećete nizom prolaza i podrumima, okruženi kamenom, vlagom i tišinom, osjećate kao da ste zakoračili u neko drugo vrijeme. Vino ovdje nije proizvod, već živo biće koje raste i razvija se daleko od pogleda, ali u skladu s tradicijom koja traje i cijeni se.
Untouched by Light prvi je pjenušac, odnosno penina, koja nikada nije vidjela svjetlost
Radgonske gorice ne osvajaju samo poviješću već i hrabrim inovacijama. Njihov projekt “Untouched by Light” jedinstven je u svijetu. To je prvi pjenušac koji se od grozđa do čaše proizvodi isključivo u tami.
Grožđe se bere noću, bez mjesečine. Vinari nose naočale za noćno gledanje, a cijeli proces fermentacije, punjenja i odležavanja odvija se bez prisutnosti svjetlosti. Boce su crne, omotane u posebnu zaštitnu foliju, a etikete tiskane UV tintom.
Rezultat? Pjenušac potpuno očuvan od svjetlosne degradacije, s kompleksnim aromama i nevjerojatno svježim profilom. I da, možete ga degustirati u potpunom mraku, što ga čini jedinstvenim doživljajem koji nadilazi sve što ste do sada doživjeli u svijetu vina.
Degustacija u mraku senzacionalno iskustvo kušanja i ispijanja penine Radgonske gorice
Zatamnjena prostorija. Tišina. Čaša u ruci, ali ne znate ni kako izgleda ni koju točno vrstu vina kušate. Degustacija u mraku nije samo zabavan trik – to je aktivacija svih osjetila osim vida. Odjednom postajete svjesniji mirisa vina, teksture penine, okusa vina. Zaista ovakav doživljaj kušanja pjenušca prvi put postaje zaista iskonski, prepun dojmova kojih možda niste svjesni pri uobičajenom kušanju.
Za mnoge posjetitelje, ovakav način uz novo iskustvo promijeni način na koji doživljavaju vina.
Radgonske gorice su više od vinarije – cijela destinacija za hedoniste
Radgonske gorice nisu samo mjesto gdje se radi vino – to je prostor gdje se vino živi. Uz vođene ture kroz povijesne podrume i moderne pogone, možete se opustiti u RG Bistrou, restoranu koji lokalne sastojke spaja s vinima kuće u vrhunsku eno-gastro priču.
Ovdje možete i organizirati vjenčanje ispod slapa, proslaviti godišnjicu, uživati u pikniku s finim vinima usred vinograda ili jednostavno doći na dan i pustiti da vas priroda i pjenušci osvoje.
Zašto biste trebali čim prije posjetiti Radgonske gorice?
Zato što ovdje ne pijete samo vino već ga ovdje i doživljavate. U Radgonskim goricama vino šapće priče iz mraka, dozrijeva u podrumu s prirodnim slapom, i poziva vas na putovanje mnogih osjetila koje nigdje drugdje ne možete osvjestit i iskusiti.
U ovom idiličnom slovenskom gradiću u planu je i obnova dijela stare gradske jezgre u Jurkovićevoj ulici, s boutique hotelom, wellness zonom, suvenirnicama i još mnogim sadržajima koji će Gornju Radgonu pretvoriti u nezaobilazno mjesto svakog ljubitelja vina i lagodnog života.
No, bilo da dolazite iz ljubavi prema pjenušcima, vinima i finoj hrani bilo u potrazi za novim doživljajima ili jednostavno želite uživati u nečemu što nije svakidašnje Radgonske gorice su idealno mjesto za vas.
Tekst: Diana Mikloš, glavna urednica

Saznajte još:
Jeste li čuli za pjenušac koji se proizvodi i kuša u potpunom mraku?
Planirate odmor? Evo zašto je Bled idealna destinacija tijekom cijele godine
Cviček i vinski svijet Dolenjske otkrijte kroz okuse najfinijih sorti ovog slovenskog kraja
Otkrijte vrhunske vinarije i kulinarske dragulje slovenskih Brda