Domagoj Starčević

Kuhanje i pripremanje raznih kulinarskih specijaliteta za većinu od nas predstavlja veliki užitak i zadovoljstvo. Bilo da posjećujemo restorane i uživamo u raznim kuhinjama svijeta ili kuhamo za vlastitu obitelj ili prijatelje, rezultat je uvijek isti. Ovaj put razgovarali smo s mladim kuharom Domagojom Starčevićem koji je svoje znanje i vještine odlučio isprobati u njemačkom restoranu Kuffler u Munchenu (Njemačka). Ovaj svestran kuhar dolazi iz Velike Gorice, a najveća mu je ljubav hrana s naglaskom na slastice. Posebno za Wish portal Domagoj nam kroz intervju otkriva više detalja o profesiji kuhara, otkriva nam kakav je osjećaj raditi kao kuhar, najdražu kuhinju kao i planove za budućnost.

W: Možete li nam objasniti zašto ste se odlučili za profesiju kuhara?
Sve je počelo kada sam bio malen gledajući majku kako priprema kolače. Također tu je i moja baka koja je vrhunski pripremala domaća jela. Mogu reći da mi je zanimljivo bilo od „ničega“ napraviti „nešto.“ Od malena sam znao da ću se time bavite jer sam oduvijek volio finu hranu.

W: Kakav je osjećaj raditi kao kuhar?
Osjećaj je odličan jer znaš da na kraju svega usrećuješ ljude pripremom svojih jela. U našem poslu ima mnogo stresa, ali i jako lijepih trenutaka koje na kraju više pamtiš.

W: Relativno ste mladi i zaposleni ste u restoranu. Možete li nam opisati kako se na Vas gleda kao mladog zaposlenika?
Rekao bih da su moje kolege iščekivali da se više iskažem u ključnim prilikama. S obzirom da sam nov i da je ovdje mnogo nove hrane i novih jela, znali su da će morat imati više strpljenja za mene što im se na kraju i isplatilo. Bez obzira što sam mlad, odnose se prema meni ravnopravno, tako da smatram da godine nisu važne ako volite svoj posao i radite ga s ljubavlju.

Domagoj Starčević

W: Vaša najdraža kuhinja i jelo?
Najdraža kuhinja do sada mi je „Mediteranska“, a jelo Charolais beeftek u demi glace umaku s tartufima.

W: Da li jela odabirete unaprijed za naredne dane ili postoji već uhodan meni?
Imamo već uhodani meni koji se sezonski mijenja kako bi zadovoljili sve želje naših gostiju. Pratimo što ljudi naručuju, gledamo koja jela se najviše jedu, a potom šef kuhinje odlučuje što će se mijenjati, a što ne u konzultaciji s ostatkom kuhinje.

W: Da li je to težak i stresan posao?
Mogu reći da je kuharstvo jako stresan posao i jako puno ljudi odustaje od rada u kuhinji. Rad u stvarnoj kuhinji nije kao što se to prikazuje na televiziji gdje je sve mirno, ležerno i sve savršeno štima. Postoji jako puno pritiska od strane nadređenih, ali i gostiju. S većim brojem gostiju povećavaju se stres i nervoza.

W: Što bi savjetovali ljudima koji razmišljaju o bavljenju s ovom profesijom?
Savjetovao bih im da postavljaju puno pitanja starijim i iskusnijim kuharima i da zapisuju sve. Cijeni se čistoća i urednost, a potrebno je da kvaliteta rada bude ista ili bolja. Uvijek mora postojati konstantno učenje i motivacija za uspjehom u ovom poslu.

Domagoj Starčević

W: Da li Vas kuhanje usrećuje?
Kuhanje me usrećuje jer znam da kuhanje usrećujem druge ljude. Ne postoji veća sreća kada vidiš fotografije svojih jela od zadovoljnih gostiju.

W: Kuhate li svojim ukućanima?
Kuham, ali ne svakodnevno. Kada imam više vremena, posvećujem se kuhanju za svoje najdraže. Obožavam pripremati kolače i slastice, jer slatko od ukućana vole svi :) .

W: Zašto ste odlučili potražiti posao kuhara izvan Hrvatske?
Odlučio sam potražiti posao izvan Hrvatske zbog iskustva, širenja znanja i boljih uvjeta rada. Smatram da u inozemstvu mogu daleko dogurati i upoznati se s novom hranom koju u Hrvatskoj ne bih nikada imao prilike vidjeti.

Domagoj Starčević Domagoj Starčević

W: Koje su osobine jednog dobrog kuhara?
Osobine dobrog kuhara su čistoća, urednost, brzina, održavanje konzistencije u radu i probavanju svega što skuha. Ljubav prema hrani mora uvijek biti prisutna, potrebno je biti upoznat s hranom kao i priprema jela bez recepata jer svaki kuhar ima svoje malene tajne :) .

W: Gdje se vidite u budućnosti?
Vidim se u dobrom restoranu gdje ću svojim znanjem i napredovanjem ostvariti željene ciljeve. Svakako bih volio imati svoj restoran jer to je želja svakog kuhara, no vrijeme će pokazati svoje.
Više informacija možete pogledati na sljedećem linku:
www.kuffler.com/en/kuffler.php

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Iven Mastin

Facebook Like Button