Kuhanje na sous vide način stvorit će nove okuse vaših recepata

Sous vide? Zvuči prekomplicirano i preotmjeno? Oslobodite se predrasuda! Svi vjeruju u nju zato što je jedinstvena i – s pravom opremom – jednostavna tehnika kuhanja koja će vam omogućiti iskustvo nevjerojatnih okusa, bilo da je riječ o mesu, ribi ili povrću.

Sous vide je francuski izraz koji znači “pod vakuumom”, a odnosi se na vakuumski zatvorene sastojke koji se kuhaju na najnižoj mogućoj temperaturi u vodenoj kupelji.

Bilo da je riječ o subotnjoj večeri s prijateljima, večeri pod svijećama s partnerom ili čak o običnom tjednom obiteljskom ručku – kod sous vide ne radi se samo o pomodnom hiru, već o najboljem iskorištavanju dragocjene hrane.

Uz sous vide nema granica!

Granice vaše kreativnosti ne postoje. Pripremite meso, ribu, perad, voće i povrće uz vakuumsko kuhanje. Ako imate malo slobodnog vremena, možete planirati unaprijed i pripremiti sous vide dan ranije. Jednostavno stavite željene sastojke u vrećicu, vakuumirajte ih i stavite u hladnjak. Čekat će vas sutradan, svježi kao i uvijek i spremni na sous vide pripremu.

Jednostavno svoje namirnice stavite u posebne vrećice za vakuumiranje i iz njih usisajte zrak uz pomoć vakuumske crpke. Nakon toga hranu kuhajte na konstantnoj temperaturi – samo to – jelo jednostavno doradite i poslužite.

Zašto je sous vide opće prihvaćen trend u pripremanju hrane?

Kuhanje na sous vide način tako je izvanredno zato što spriječava prekuhavanje hrane. Niska temperatura kuhanja na sous vide način omogučava očuvanje prirodnih hranjivih tvari, a vrećica za vakuumiranje održava arome i vlagu hrane te tako održava njen dragocjen okus.

Odresci ostaju sočni, riblji fileti postaju još mekši, hrskavo povrće i fino voće zadržavaju svoju teksturu i boju – što biste više mogli poželjeti? Iznenadite svoje voljene ukusnim obrokom pripremljenim na sous vide način i zajedno otkrijte nove razine okusa.

odresci sous vide nacin pripreme hrane kuhanje

1. korak: stvaranje vakuuma
Vakuum je ključ vašeg sous vide iskustva. Sve što morate učiniti je napuniti vrećice za vakuumiranje odabranim sastojcima i iz njih isisati zrak kako biste ih vakuumirali.

Kao dio sustava za vakuumiranje svježih sastojaka Fresh Vacuum System pruža se raspon kuhinjskih uređaja baš u tu svrhu.

SAVJET VIŠE
Dodajte aromatična, jestiva ulja otporna na toplinu, začinsko bilje i začine u vrećicu za vakuumiranje zajedno s hranom. Budući da su hrana i začini u izravnom kontaktu, arome se bolje upijaju.

Završili ste s vakuumiranjem? Pređimo na kuhanje po metodi sous vide

2. korak: kuhanje na sous vide način
Vakuumski zatvorenu hranu stavite kuhati na niskoj temperaturi između 40 i 85 °C. Preporučuje se odabir temperature ovisno o strukturi hrane:
> 56 °C pržena hrana (leđa, goveđi odrezak, mekano voće)
> 65 °C za variva s malo kolagena (svinjska potrbušina, dinstano meso, koljenica, voće poput ananasa)
> 72 °C dinstana jela s puno kolagena (obrazi, goveđi rep)
> 85 °C povrće, krumpir i voće

Osim temperature samo vrijeme kuhanja ovisi isto o vrsti hrane.

Posljenji touch vašem receptu pripremljenom u sous vide stilu

3. Doradite jelo nakon kuhanja na sous vide način

Nakon kuhanja možete također i završiti svoje jelo na sous vide način možete doraditi jelo. Meso je potrebno nakratko zapržiti na maskimalnoj temperaturi i tako dobiti prave arome finog i mirisnog pečenog mesa.
Možete zapržiti i začinit i povrće kao prilog.
Ribi je potrebno svega samo malo žačina po ukusu.

OVDJE vam donosimo dva ukusna i sjajna recepta za pripremu mesa na sous vide način

Ukusni janjeći but prema receptu chefa restorana Boškinac
Recept od crne slavonske svinje pripremljen na sous vide način

Izvor: Bosh

Facebook Like Button