Nodoljiv specijalitet Užička komplet lepinja

Poznata i kao „lepinja sa sve“ koja je, ako je vjerovati pričama mještana grada Užica u zapadnoj Srbiji bila neizostavan obrok ondašnjih majstora, koji bi često izmoreni poslom slali svoju djecu da im kupe lepinju punjenu jajima, kajmakom i pretopom.

Upravo se pretop, odnosno moča, smatra najvažnijim sastojkom komplet lepinje. Radi se o janjećoj ili svinjskoj masti koja se skuplja nakon pečenja, zatim se miješa i ostavlja da se hladi. Za vrijeme hlađenja, pretop se odvaja na dva dijela – čistu mast bijele boje koja odlazi na površinu i tamnu želatinsku masu koja ostaje na dnu.

Sastojci za recept

1 svježa lepinja
1 jaje
2 žlice starog kajmaka
2-3 žlice pretopa

Priprema

Nakon čitanja popisa s potrebnim sastojcima, pomislit ćete da je pripremiti Užičku komplet lepinju jednostavan zadatak, ali prevarit ćete se. Prije svega, lepinja koju ćete koristiti, bilo da ju kupujete ili spravljate sami, ne smije biti tanka. Imajući to na umu, lepinju trebate prerezati na deblji donji dio te gornji dio koji će služiti kao poklopac. Također, donji dio treba biti udubljen, što možete lako učiniti odstranjivanjem viška tijesta sa sredine nakon što ju ispečete.

Dno lepinje treba premazati kajmakom kojeg je zatim potrebno preliti umućenim jajetom. Ovako ispunjenu lepinju stavite u već zagrijanu pećnicu i pecite 10 minuta na 220 stupnjeva. Neposredno prije izvlačenja lepinje iz pećnice, stavite da se zagrije i njezin poklopac, odnosno gornji dio.

Nakon što lepinja bude pečena, izvadite ju iz pećnice i prelijte vrućim pretopom, kojeg ste u međuvremenu dobro zagrijali.

Savjet za konzumiranje

Komplet lepinja jede se isključivo prstima tako što se gornji dio iskida na manje komadiće koji se umaču u sredinu donjeg dijela. Nakon što se pojede poklopac, polako se kidaju vanjski dijelovi donje lepinje, a tek se na samom kraju uživa u sočnoj sredini.

Kako bi cijelo iskustvo uživanja u ovoj kaloričnoj i zasitnoj bombi bilo potpuno, natočite si šalicu jogurta, kiselog mlijeka ili čašu hladnog piva.

Želimo vam dobar tek!

Facebook Like Button