Pisa i okolica

U prekrasnoj regiji Toscana, u središnjoj Italiji, smjestio se grad s tornjem koji za razliku od ostalih građevina stoji poprilično ukoso. Pogađate, radi se o Pisi i poznatom Kosom tornju.

Vinogradi, povijest, umjetnost, sklad, priroda i ljepota samo su dio Toscane, regije u kojoj se smjestila Pisa. Osim po Kosom tornju, katedrali i baptisteriju, Pisa je poznata po rijeci Arno te brojnim muzejima.

Poznati zvonik, još poznatiji pod nazivom Kosi toranj nalazi se na Campo dei Miracoli, takozvanom „Polju (trgu) čuda“. Visok 55 metara već godinama prkosi gravitaciji. Sama izgradnja počela je u 12. stoljeću, pri čemu se pri izgradnji trećeg kata toranj počeo naginjati. Iako mu se otklon od vertikale iz godine u godinu povećavao, nakon određenih intervencija i smanjenja otklona i danas je siguran za znatiželjnike i turiste.

Toranj je inače zvonik obližnje romaničke crkve, odnosno katedrale iz 11. stoljeća čiju izgradnju je započeo poznati talijanski arhitekt Buscheto. Katedrala je posvećena Djevici Mariji (Katedrala uzašašća Svete Marije – Duomo della Santa Maria Assunta), a osim prekrasnom fasadom, pozornost plijeni reljefima, freskama, mozaicima te isklesanom propovjedaonicom.

Iako je započet u romaničkom stilu, obližnji baptisterij (krstionica) završen je u gotičkom stilu, a njegovu unutrašnjost krasi propovjedaonica iz 13. stoljeća i brončana figura Sv. Ivana Krstitelja. U blizini baptisterija smješteno je groblje (Camposanto) omeđeno zidovima s mramornim arkadama unutar kojih se po vjerovanju nalazi sveta zemlja iz Jeruzalema.

Osim po velebnim građevinama s „Polja čuda“, Pisa se ponosi i brojnim muzejima, sveučilištem i živopisnim ulicama. Samo neki od muzeja su Museo Dell’Opera del Duomo koji čuva predmete odnesene iz katedrale, krstionice i s groblja, zatim Museo Nazionale di S. Matteo koji čuva pisansku i firentinsku umjetnost, odnosno slike, skulpture i druge izloške, Museo delle Sinopie (muzej skica), Museo Nazionale di Palazzo Reale i dr.

montecatini-terme-centar-1

Montecatini Terme
Nedaleko Pise (kojih pedesetak kilometara) smjestile su se Montecatini Terme, grad poznat po turizmu i velikom broju hotela. Ovdje godine nisu bitne jer se može pronaći ponešto za svaku životnu dob (sport, rekreacija, odmor i zabava). Bili mlađi ili stariji, Montecatini Terme odišu energijom koja vas ponese. Osim velikog broja hotela, kafića, restorana i dućana poznatih modnih marki, Montecatini Terme mogu se pohvaliti i prekrasnom arhitekturom. Ukoliko želite vidjeti grad s visine, svakako sjednite u vlakić koji će vas odvesti na vrh brda s kojeg se pruža pogled na cijeli grad. Nakon lagane šetnje, slobodno se počastite večerom u nekom od restorana ili se vratite vlakićem u podnožje i nastavite šetnju prekrasnim ulicama ispunjenim dobro raspoloženim ljudima.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: talijanski
Religija: kršćanstvo
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
autobusom – organizirana putovanja s turističkim agencijama ili osobnim automobilom relacija Zagreb-Pisa (cca 700 km)
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Tijekom cijele godine.
Smještaj: Smart Hotel Bartolini, Montecatini Terme ili Grand Plaza Hotel, Montecatini Terme
Restorani: Casa Gala, Montecatini Terme ili W.O.W. (Windows on the world), Montecatini Terme

Autor: Vedrana Duić Loparić