Spicy tuna maki rolls izuzetno je popularan sushi, a ovaj je recept potekao iz osamdesetih godina, ne u Japanu već u Americi. Konkretnije, domovina ovog recepta za sushi je Kalifornija, a okusi tune, đumbira i wasabija osvojili su cijeli svijet pa je tako Spicy tuna rolls postalo jedno od najtraženijih sushija na svijetu.
Sastojci za recept – sushi “Spacy tuna rolls” s đumbirom i wasabijem:
Svježe pakirana tuna u konzervi, Sushi riža, rižin ocat, šećer, Mirin, Nori alge, krastavac, limun, mladi luk, ukiseljeni listići đumbira (pickled sushi ginger), Soy Sauce, Sriracha Hot Chili Sauce, klice rotkvice i misuna, lagana majoneza.
Priprema recepta:
Rižu 3 puta isperemo u vodi, trljajući zrnca da isperemo što više glutena. Rižu kuhamo poklopljenu u vodi u omjeru 1:1, 8-10 minuta na laganoj vatri.
Napomena: Rižu ne mješamo za vrijeme kuhanja.
Poslije kuhanja, rižu pustimo još 10 minuta u poklopljenom loncu da miruje. Gotovu rižu istresemo u plitku posudu i pustimo da se hladi. Pazimo da nam kuhana zrnca riže ostanu cijela.
Napravimo Sushi Zu, začinsku tekućinu sa kojom ćemo začiniti rižu: rižin ocat 0,3 l na 1 kg riže, 0,05 l Mirina, 2 žlice šećera i mala žličica soli.
Kratko zagrijemo da se šećer otopi i prelijemo preko riže koja je dosegla sobnu temperaturu. Drvenom špahtlom ili žlicom nježno promiješamo začinjenu rižu, jako pazimo da ne drobimo zrnca.
Tunu procijedimo kroz cjedilo i začinimo sa majonezom, Sriracha Hot Chili Sauce-om, limunovim sokom, soli i paprom.
Krastavac operemo i narežemo na duge trake, koristimo samo vanjski mesnati dio.
Mladi luk operemo i odrežemo gornji zeleni dio, koji ćemo koristiti.
Pomiješamo klice rotkvica i misuna.
Procijedimo ukiseljene listiće đumbira.
Nori algu tostiramo na otvorenom plamenu i stavimo glatku stranu na makisu (bambusova prostirka za rolanje Sushi-ja).
Dobro namočimo ruke, uzimamo rižu i prostremo je po Nori algi, želimo sloj debljine oko 1 cm, čak i manje.
Četvrtinu Nori alge ostavimo nepokrivenu rižom.
Na rižu stavljamo trakice krastavca, ukiseljene listiće đumbira, začinjenu tunu, zelenu traku mladog luka i prekrijemo klicama.
Zarolamo da dobijemo lijepu čvrstu rolicu, koju režemo na 6 ili 8 komada, ovisno o debljini rolice koju smo dobili.
Sushi rolice služimo uz Soy Sauce i ukiseljene listiće đumbira i sa Wasabi hrenom.
Dobar tek!
Uz dopuštenje Akter public