Kopriva prirodni lijek

Narodna poslovica kaže “Neće grom u koprive”.

Kopriva je trajna biljka, visoka oko 60 – 80 cm, uspravna i četverouglata stabljika koja ima lišće i peteljke s krhkim dlakama, koje su na vrhu kukaste, a na dnu debele. Listovi i peteljke su pokriveni žarnicama, te ih je neugodno za dirati, jer će na vama izliti oštar sok koji će vas peći.

“Kada bi vam netko rekao da smijete sakupljati samo jednu biljku, to bi trebala biti – kopriva.” Maurice Messegue, francuski herbalist.

Egipćani su je u povijesti uzgajali i koristili kao povrće, dok su Grci koristili koprivu kao biljku za masažu, kojom su se liječili reumatski bolovi. Također, kopriva ima simbol boga munje u germanskoj mitologiji.

Gdje se može pronaći?

Kopriva raste svuda; od zapuštenih mjesta do rubova šuma, obalnih rijeka i potoka te ograda i korova. Nalazište joj je u Europi, Aziji, Africi i Sjevernoj Americi.

Što kopriva sadrži i koje su joj nutritivne vrijednosti

Uz puno hranjivih i ljekovitih svojstva, kopriva sadrži i sumpor, kalcij, željezo, natrij, neke soli, octenu, maslačnu i kremičnu kiselinu, vitamine A, C i K, neke alkaloide i glukokinin. U lišću koprive može se pronaći klorofila, karotena, fitosterola, lecitina, voska, sluzi, acetilholina, histamina i tanina.

Kada se bere?

Kopriva cvate od lipnja do rujna a za korištenje koprive kao lijeka, bere se korijenje koprive u proljeće i u jesen. Beru se vrhovi mladih grančica s mladim lišćem u proljeće, čitava stabljika s cvjetovima kroz cijelu godinu a sjeme tijekom kolovoza i rujna.

kopriva_5
 

Kopriva u vrtu

Koprivu možete uzgajati u svom vrtu. To je trajnica koja vam može narasti metar i pol u visinu. Kako je bogata mineralima, smatra se odličnim izborom u vrtu. Potrebno ju je redovito šišati prije cvatnje i kontroliranje rasta. Za njezinu zaštitu idealno je rješenje biljno gnojivo od koprive.

Pripremanje lijeka

Čaj od koprive liječi od slabokrvnosti, naročito one koju izaziva radijsko i rendgensko zračenje. Ako rahitično dijete koje je zračeno ultravioletnim zrakama, brže ozdravi ako pije svježe iscijeđeni sok od koprive.

Čaj, sok, sirup i ekstrakt od koprive liječe bolesti jetre, astmu, vodene bolesti, žutice, grčeve mokraćnih organa, niski krvni tlak te olakšava iskašljavanje. Također čajem možete ispirati desne i upaljene krajnike, a samo pet do šest kapi svježeg soka stavljeno pet puta na dan ispod jezika liječi od straha i mucanja. Čaj možete raditi od sušenih ili svježih listova.

Recept za čaj

Sitno narezano lišće koprive 50 g kuha se u 1 l vode oko 5 minuta. Čaj se ostavi da stoji preko noći, te se sutradan pije umjesto vode.

caj kopriva
 

Ako želite napraviti sirup, koristite 1 kg bistrog, procijeđenog soka koji se kuha s 2 kg meda ili 1,5 kg kandisa oko 15 minuta. Pije se tri do četiri velike žlice na dan. Isparavanjem soka u plitkoj porculanskoj posudi, do gustoće meda, dobiti ćemo ekstrakt od kojeg uzimamo 5-10 grama s medom, jedanput na dan.

Čaj od ekstrakta cijele biljke ili korijena koprive, može potiči porast kose i sprječava njezino ispadanje ali i prhut. Kako bi se ostvarili taj učinak trebate kuhati 100 g lišća od koprive oko dvadeset minuta u ½ l kišnice ili destilirane vode, zatim ga maknuti sa štednjaka, dodati 25 g kamilice i ostaviti poklopljeno da odstoji oko 8 sati. Na kraju je potrebno procijediti ga i dodati 2 dl vinskog octa. Kada se gotovi potrebno je svaku večer stavljati na korijen kose i na kožu.

Ako imate problem s reumom napravite sljedeći recept:
15 minuta kuhate po 20 g lišća od koprive i breze u ½ l vode, nakon čega ćete dodati po 20 g cvijeta buditeljice, bazge, lipe i pupoljka crne topole ili jablana. Pustite da prokipi do dvije minute te ga zatim ostavite da odstoji 8 sati, nakon čega ćete ga procijediti. Tekućinu pijte tijekom dana umjesto vode.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter/shutterstock