Muzej glazbe

“Bez glazbe, život bi bio pogreška.” Friedrich Nietzsche.

Jedan od poznatijih muzeja posvećenih glazbi nalazi se u župi São Domingos de Benfica, u najmnogoljudnijem i kozmopolitskom dijelu Lisabona. Muzej glazbe, sa svojom neobičnom lokacijom, zauzima veliki i dobro prilagođen prostor koji idealno služi svrsi izlaganja.

Muzej glazbe sadrži zbirku od oko 1400 glazbenih instrumenata, sačuvanih iz perioda od 16. pa sve do 20.stoljeća. Instrumenti su uglavnom europski ali mogu se pronaći i izlošci iz afričke i azijske kulture.

Muzej ima misiju zaštiti, očuvati, promovirati, razvijati i učiti o muzejskim kulturnim dobrima portugalske baštine, te promovirati muzičke snimke u cilju promicanja i širenja portugalske glazbene kulture. To podrazumijeva čuvanje i proučavanje zbirki, sakupljanja novih primjeraka, održavanje izložbi, tiskanje publikacija, obrazovne ture, koncerte, konferencije i druga događanja.

Početci muzeja sežu u daleku 1911. godinu kada je tadašnja vlada dala zadatak poznatom muzikologu Michel’angelu Lambertiniju da prikuplja glazbene instrumente, note, ikonografije i ostali materijal koji je bio razbacan u raznim javnim i vjerskim objektima. Cilj je bio stvoriti muzej, projekt kojem se Lambertini posvetio s ogromnim uzbuđenjem. Pomoć mu je pristizala i od strane drugih kolekcionara. U ovoj jezgri su se mogle naći ličnosti poput Thomasa Borba, Ivo Cruza, Santiago Kastner i Humberto d’Avila koji će svojim radom i zalaganjem pridonijeti stvaranju muzeja. Njihov san se konačno pretvorio u stvarnost tek 1994. godine kada je muzej službeno otvoren, zahvaljujući protokolu koji je potpisan između Instituta za muzeje i metropolije.

U cilju promicanja bogatstva i raznolikosti zbirki, Muzej glazbe posvećuje svaki mjesec jednom instrumentu, davajući prednost raznim elementima zbirke i glazbene industrije. Mjesečni program se može provjeriti na službenoj stranici Muzeja glazbe.

Muzej održava razne aktivnosti za javnost, kao što su radionice, Discovery i obrazovne igre, koncerti a svoja vrata za javnost ima otvorena od utorka do subote, od 10:00-18:00 sati.

Estação do Metropolitano Alto dos Moinhos
Rua João de Freitas Branco
Lisboa
1500-359
Portugal
info: mmusica@imc-ip.pt
Muzej Glazbe

Tekst: Wish.hr
Slike: Sxc

Facebook Like Button