Slanina je zdrava, posebno ako je domaća i slavonska

Neodoljiva, ukusna i zdrava – slavonsku slaninu morate kušati. U Požeško-slavonskoj županiji nude je na sve načine, a posebno je atraktivna slaninska ruža, pečena na štapu na otvorenoj vatri.

slanina-1

Kao specijalitet, dodatak jelu ili začin – svejedno je!

Neodoljivog je mirisa, sjajnog je okusa u svim varijantama, ali je i dobar izvor energije. Daje nam osjećaj sitosti, a osim što je ukusna izvrsna je zamjena za sol.

Riječ je o slanini, tradicijskoj namirnici u Hrvatskoj, koja je osobito tražena ako se proizvodi od crne slavonske svinje poznate po mesu iznimne kvalitete.

Slanina se odlično sljubljuje i s plodovima mora. Ako ne vjerujete, sljedeći puta kad radite rižot od liganja ili hobotnicu s bobom, najprije na crvenom luku popržite malo slanine. Uživat ćete u eksploziji okusa.

slanina-2

Dokazano, slanina ne ubija

Naprotiv, skandinavska i kanadska istraživanja potvrdila su pozitivne učinke prirodnih masti, a osim toga odavno je poznato da debljaju ugljikohidrati.

Idealna je u kombinaciji s najjednostavnijim jelima koja se brzo pripremaju, pa kada pečete jaja najprije popržite malo slanine, poprženu na sitne komadiće možete dodati raznim salatama, a u kombinaciji s povrćem na ražnjiću s roštilja neodoljivog je okusa.

slanina-3

Nutricionisti savjetuju povremenu konzumaciju, dva do tri puta tjedno i to oko 30 grama dnevno. Prednost, naravno, daju domaćoj slanini koja je poželjna namirnica u preporučenim količinama.

Slanina je u Slavoniji nezaobilazan specijalitet i tamo je nude na sve načine. U Požeško-slavonskoj županiji u kombinaciji s vinom čak je dobila i svoj festival – Slanvin.

slanina-4

Na njegovom četvrtom izdanju, u subotu, 18. svibnja, u Sportskom centru Kaptol, najbolji majstori pečenja iz cijele Slavonije demonstrirat će kako se peče poznata “slaninska ruža” na otvorenoj vatri na štapu, a osim okusa ocjenjivat će se i „umjetnički dojam“. Uz odličnu zabavu i dobro vino, ljubitelji slanine doći će na svoje.

Uz dopuštenje: Lollipop (sve fotografije)