Sokotra skriveno bogatstvo na tajnom otoku

Ako ste u potrazi za avanturom, rajskom prirodom ili tražite samo mjesto gdje bi ste se htjeli opustiti, onda je Sokotra pravo mjesto za vas.
Sa širokim rasponom aktivnosti koje vam nudi, dovesti će vas u kušnju u tren oka.

Sokotra_7

Sokotra otočje smjestilo se u Indijskom oceanu te pripada državi Jemen. Ovaj skoro široj javnosti nepoznati otok nalazi se u udaljenom dijelu svijeta, a čak je i podrijetlo njegova imena ostala tajna.

Sokotra je najveći otok u skupini otočja, a uz njega se mogu pronaći još 3: Abd Al Kuri, Darsa i Samha.

Sokotra

Sokotra je nekoć bio jedan od najbogatijih otoka na svijetu. Veličine je 3626 kilometara a proteže se 133 kilometara od istoka prema zapadu i 43 kilometara od sjevera prema jugu. Iako ovo zanimljivo mjesto po mnogočemu broji preko 40.000 stanovnika, na otoku rijetko gdje možete pronaći ceste. Na Sokotri gotovo je svaka stvar neobična i drugačija od plaža, drveća, faune, formacije stijena, jednostavno ovaj komadić svijeta odiše osebujnošću na svakom koraku ..

Od 2008.godine Sokotra otok se smjestio na svjetsku listu zaštićene prirodne baštine, UNESCO.

Sokotra_1

Na njemu obitava preko 800 morskih i kopnenih beskralješnjaka, čak 308 vrsti biljaka od čega je 37% endemskih.
na Sokotri također živi 27 gmazova, 8 endemskih vrsta ptica dok velikih kopnenih sisavaca nema odnosno tu i tamo se pojavi neki šišmiš.
Ovdje je priroda puna iznenađenja a upravo je neobični biljni svijet Sokotre toliko bogat da ćete se iznenaditi svim vrstama koje tamo možete pronaći.

Sokotra_6

Ljudi koji posjećuju otok sigurno su se bili fascinirani Dracenom cinnibaris ili “Dragon’s Blood Tree” biljkom. Ona je poznata upravo po svojim ljekovitim svojstvima, a priča kaže da liječi apsolutno sve, a čak vlada mišljenje da ćete se potpuno umiriti ako duže gledate u nju. Njezina krošnja ima savršen geometrijski oblik te sa svojom blijedo-crvenkastom korom i zelenim listovima često podsjeća na izvanzemaljske biljke. Osim nje, vašu pažnju će privući i Pustinjska ruža (Adenium obesium) koja svojim izgledom liči na slona iz kojeg raste cvijeće.

sokotra_

Iako je otok bio odvojen od afričkog kopna gotovo šest milijuna godina, otok Sokotra je bogatstvo samo za sebe. Nevjerojatan život ovog arhipelaga je dovoljno dobar razlog za sve posjetitelje koji žele pronaći božanstveni mir. Plaže su idilične i mogu postati idealno mjesto ne samo za blaženi odmor već i za dobru zabavu.

Sokotra_8

Najbliži gradovi: Sana’a ili lučki grad Adenu na jugoistočnoj obali Jemena
Kako doći: Putnici mogu uzeti letove za otok iz Sana’a ili Adena.
Najbolje vrijeme za posjet: Za sve putnike koji žele doživjeti najbolje od prirodne, idealno vrijeme za posjetu je kraj siječnja pa sve do svibnja. Srpanj i kolovoz su mjeseci monsuna na otoku, stoga nije preporučljivo planirati u to vrijeme putovanje na Sokotru.