Krem juha od gljiva zaista spada među klasike kada su juhe u pitanju, a slavni kuhar James Oliver uz ovaj svoj recept izjavio je: “Obožavam intenzivan zemljani okus ove glatke, kremaste juhe od gljiva – pravi klasik.”
Još su neke krem juhe pravi specijaliteti koje mnogi od nas obožavaju zato pogledajte još nekoliko recepata koji će vas osvojiti ![]()
Krem juha od koprive
Krem juha od šparoga bogatstvo je okusa na vašem stolu
Krem juha od graška i mente
Namirnice za recept:
600 g različitih gljiva
1 luk
2 stabljike celera
3 režnja češnjaka
nekoliko grančica svježeg peršina
nekoliko grančica svježeg timijana
maslinovo ulje
1,5 litra organskog pilećeg ili povrtnog temeljca
75 g vrhnja
6 kriški cibatte
ekstradjevičansko maslinovo ulje
Priprema recepta:
Vrijeme pripreme za 6 osoba: 45 minuta
1. Gljive očistite mekim kistom ili četkom i tanko narežite. Ogulite i tanko narežite luk i češnjak,
tanko narežite celer, otrgnite lističće peršina pa sitno nasjeckajte stabljike. Otrgnite listiće taimijana
2. Posudu s ručkom stavite na srednje jak plamen, ulijte malo maslinovog ulja, dodajte luk, celer, češnjak, stabljike peršina, listiće timijana i gljive, poklopite posudu pa ostavite da se sve lagano pirja dok ne omekša.
3. Iz posude izvadite 4 žlice gljiva i ostavite ih za kasnije. U posudu ulijte temeljac, pričekajte da juha zavrije na srednje jakom plamenu, a zatim ga posve smanjite i ostavite da sve vrije 15 minuta. Po ukusu začinite morskom solju i crnim paprom pa sve glatko izmiksajte štapnim mikserom.
4. U juhu ulijte vrhnje, pričekajte da još jednom zavrije pa isključite plamen. Kriške cibatte prepržite na tavi, na njih stavite većinu sačuvanih gljiva pa ih pokapajte s malo ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Nasjeckajte peršin. Juhu ulijte u zdjelicu i posipajte nasjeckanim peršinom i preostalim gljivama.
Poslužite je s preprženim kriškama cibatte.
Vrijednosti:
Kalorije 148 kcl
Masti 7,5 g
Zasićenih masti 2,3 g
Bjelančevine 7,9 g
Ugljikohidrati 12,4 g
Šećer 3,6 g
Sol 1,1 g
Vlakana 3,2 g
Recept: Konzum





