Napravite domaći kefir koji je pravi eliksir zdravlja

Osim povrća među najpoznatije fermentirane proizvode i probiotičke napitke spadaju kefir i jogurt. Poboljšana probava donosi dobrobiti kao što su više energije, bolji san, gubitak viška kilograma, nestanka žgaravice.

Kefir sadrži veći broj bakterija, bjelanjčevina a puno manje šećera od mlijeka pa čak i jogurta. Mogu ga piti čak i osobe koje imaju problema s laktozom.

OVDJE saznajte zašto je fermentirana hrana velika dobrobit za zdravlje: izvrsni recepti su OVDJE

Priprema kefira

Za pripremu kefira morate imati kefirna zrnca. 2 do 3 žlice kefirnih zrnaca stavite na dno staklenke i prelijte s 1 litrom mlijeka. Staklenku pokrite s tanjurićem i ostavite na toplom mjestu 24 sata. Procijedite kefir na cjediljku a dobivenu tekućinu možete držati u hladnjaku u zatvorenoj staklenoj boci sljedećih par dana. Kefirna zrnca isperite s vodom i prebacite u novo mlijeko.

Kefir možete ostaviti još dva do tri dana na sobnoj temperaturi kako bi poboljšali fermentaciju. Takav kefir je gušći i kiseliji po okusu.

kefir

Izdvojeno

> Prilikom kupnje fermentiranih proizvoda u dućanima posebno obratite pažnju te kupujte proizvode koji nisu pasterizirani jer se tim postupkom uništavaju sve dobre bakterije koje se nalaze u namirnici. Fermentacija je anaeroban proces, stoga treba posebno obratiti pažnju da tijekom procesa namirnice ne budu izložene kisiku jer će istrunuti i pokvariti se.
> Ako želite na internetu možete pronaći grupe koje su posvećene dijeljenju kefirne gljive.

pishe: Wish.hr

Facebook Like Button