Otkrivamo tradicionalni brzi recept za ukusan humus gotov u 10 minuta

Zaronite u svijet bliskoistočnih okusa s klasičnim humusom, jednostavnim, ali neodoljivo ukusnim namazom koji osvaja nepca diljem svijeta! Ovaj tradicionalni brzi recept za fini dip, čije korijene nalazimo u azijskim kuhinjama Libanona, Sirije i Palestine, spaja bogatstvo slanutka, svježinu limuna i toplinu tahinija (gusta, kremasta pasta od prženih, mljevenih sjemenki sezama) u savršeno kremastu poslasticu.

Bilo da ga poslužujete uz topli pita kruh, hrskavo povrće ili kao dio šarenog meze stola, humus je idealan izbor za druženja, brze obroke ili zdrave užine.

Spremite se otkriti kako u samo nekoliko minuta možete pripremiti ovaj kulinarski klasik koji će oduševiti vaše goste i unijeti dašak Mediterana u vaš dom!
Klasični humus je tradicionalni bliskoistočni namaz ili dip napravljen od osnovnih sastojaka koji definiraju njegov prepoznatljivi okus i teksturu. Riječ “humus” (arapski: ḥummuṣ) dolazi od arapske riječi za slanutak, što je glavni sastojak ovog jela. Bazični ili klasični humus podrazumijeva jednostavnu, ali uravnoteženu kombinaciju sastojaka koja se drži tradicionalnog recepta, bez dodatnih varijacija poput pečenih paprika, ljutih začina ili drugih modernih dodataka.

1. Klasični humus – namaz za prste polizati

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Sastojci za brzi recept(za 4 osobe):
1 konzerva slanutka (oko 400 g, ocijeđenog)
2 žlice tahinija (pasta od sezama)
2 češnja češnjaka, zgnječena
Sok od 1 limuna
3 žlice maslinovog ulja
50 ml vode (po potrebi)
1/2 žličice soli
Prstohvat kima (po želji)

Priprema klasičnog humusa

U blender ili multipraktik stavite ocijeđeni slanutak, tahini, češnjak, limunov sok, maslinovo ulje i sol. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je pregusta, dodajte malo vode dok ne postignete željenu teksturu.
Kušajte pripremljeni namaz i po potrebi dodajte još soli, limunovog soka ili kima za aromu.

Posluživanje humusa

Poslužite u zdjelici, prelijte s malo maslinovog ulja i posipajte po želji s kimom ili mljevenom paprikom. Klasičan humus savršen je brzi namaz koji paše uz pita kruh, štapiće od mrkve ili krastavce, ili kao sjajan namaz na kruhu.

Dobar tek!

Recept: gastronomski specijalist Jadranka Laub

Facebook Like Button